Thursday, January 23, 2020
Νέα απο την Ελλάδα και τον Κόσμο


15 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1950: Το Ενωτικό Δημοψήφισμα της Κύπρου

1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει…

By news.com.gr , in ΕΛΛΑΔΑ , at 15 Ιανουαρίου, 2020


1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

 

(Στο τέλος του άρθρου και τα υπόλοιπα γεγονότα σαν σήμερα με βίντεο & φωτό )

 

«Κυπριακέ λαέ, καλείσαι όπως ηνωμένος και αδιάσπαστος επιτελέσεις και τώρα το προς την δούλην πατρίδα σου καθήκον μετ’ ενθουσιασμού. Δι’ Ενωσιν και μόνον Ενωσιν ηγωνίσθης επί τόσα έτη. Ενωσιν και μόνον Ενωσιν καλείσαι να επισφραγίσεις διά της ψήφου σου. Εμπρός Κύπριοι, όλοι εις τα επάλξεις διά την μάχην του Δημοψηφίσματος, διά την εθνικήν μας αποκατάστασιν, διά την Ενωσιν με την αθάνατον Μητέρα Ελλάδα».

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Άγγλοι δεν έδωσαν στη Κύπρο την ελευθερία παρόλο που ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Τσώρτσιλ υποστήριζε ότι θα το κάνει. Αρκέστηκαν μονάχα στη πρόταση παραχώρησης Συντάγματος περιορισμένης αυτοδιοικήσεως και αυτονομίας.

Οι Έλληνες της Κύπρου, όμως, επιθυμούν την Ένωση με τη «Μητέρα» Ελλάδα και όχι την αυτονομία. Ο πόθος τους και η ολοκλήρωση όλων των αγώνων και των θυσιών τους δεν ήταν για την ανεξαρτησία τους αλλά για την Ένωση! Η επόμενη πράξη για την επίτευξη αυτού του σκοπού, έλαβε μέρος στις 15 Ιανουαρίου του 1950 με το Δημοψήφισμα για την Ένωση.

 

Στις 13 Ιουλίου 1948, ιδρύθηκε το Εθναρχικό Συμβούλιο και στις 8 Δεκεμβρίου 1949 εκδίδεται εθναρχική εγκύκλιος καλώντας τον λαό στη διεξαγωγή του ιστορικού Δημοψηφίσματος. Η διαδικασία προκηρύχθηκε για τις 15-22 Ιανουαρίου 1950. Οι Έλληνες Κύπριοι θα υπέγραφαν σε ειδικά φύλλα χαρτιού που έγραφαν στο πάνω μέρος με κεφαλαία γράμματα: «ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

 

Στους ναούς των πόλεων και των χωριών, η συμμετοχή ήταν αφάνταστη. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούσαν χαρμόσυνα, ενώ η διαδικασία του Δημοψηφίσματος είχε πάρει μορφή ιεροτελεστίας. Ολόκληρος ο Ελληνικός Κυπριακός λαός, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, κατευθύνονταν στους ναούς. Στους δρόμους, τις πλατείες, στα προαύλια των εκκλησιών, στα διάφορα σωματεία, εκτυλισσόταν σκηνές ενθουσιασμού. Ο διακαής πόθος τους για την Ένωση, αλώβητος και άσβεστος πλημμύριζε τις καρδιές των Ελλήνων της Κύπρου.

Η διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και το Πανελλήνιο. Όλα έδειχναν ότι το όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Συνολικά υπέγραψαν υπέρ 215.108 Ελληνοκύπριοι από τους 224.745, δηλαδή το 95.7%! Οι κατάλογοι του Δημοψηφίσματος, υπογράφηκαν εις τετραπλούν ώστε να προκύψουν τέσσερις σειρές. Η μία θα έμενε στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η δεύτερη θα αποστέλλετο στην Βουλή των Ελλήνων, η τρίτη στην αγγλική Κυβέρνηση και η τελευταία στον Ο.Η.Ε. Τετραμελής Κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε αρχικά την Αθήνα και αργότερα το Λονδίνο, προκειμένου να προβάλλει και να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος. Στο Λονδίνο, Βρετανός πρωθυπουργός και ο Υπουργός αποικιών αρνήθηκαν να τη δεχτούν. Στην Αθήνα, οι τόμοι φυλάχτηκαν σε ειδική βιβλιοθήκη της Βουλής όπου υπάρχουν ακόμα και σήμερα, και στο Λονδίνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Παρ’ όλο τον Αγώνα που έγινε όμως, οι Άγγλοι δεν έδειξαν να συγκινούνται και ούτε να έχουν τη διάθεση να φύγουν από το Νησί. Ο Βρετανός κυβερνήτης της Κύπρου Sir Andrew Wright, δήλωσε ξανά πως για τη Βρετανία το Κυπριακό ζήτημα ήταν κλειστό.

Κάπου εδώ λοιπόν, ο αγώνας μέσω διπλωματίας φτάνει στο τέλος του. Ξεκινάει, όμως, τώρα ένας νέος Αγώνας. Ο ηρωικότερος, ο ευγενέστερος, ο αγνότερος και ο συγκινητικότερος αγώνας που γράφτηκε ποτέ στην Κυπριακή ιστορία.

Νέα παιδιά ακόμα και μαθητές, νέοι ήρωες, με αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή ξευτέλισαν μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Έδωσαν μάχη μέχρι θανάτου, άλλοι βασανίστηκαν φρικτά, άλλοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και άλλοι απαγχονίστηκαν.

Ο πόθος για την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα μένει αιώνιος!

Κλείνοντας το αφιέρωμα για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, παραθέτω τα λόγια του 18χρονου ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

«Την Κύπρο μας κι αν δέσανε οι Άγγλοι μ’αλυσίδα

Έχει για πάντα την καρδιά, πίστη σε μια πατρίδα

Η Κύπρος κι αν ελύγισε, δεν είναι σκλαβωμένη

Ελληνοπούλ’ αδούλωτη, πάντα η ψυχή της μένει».

 

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

‘Αλλα γεγονότα ..

Αλμανάκ

588 π.Χ: Ο Ναβουχοδονόσορ Β’ της Βαβυλώνας ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1559: Η Ελισάβετ Α’ στέφεται βασίλισσα της Αγγλίας στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

1759: Εγκαινιάζεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο του κόσμου.

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας

1822: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Α’ Εθνοσυνέλευσης για τους σκοπούς του Αγώνα και για την “ανεξαρτησία του έθνους των Ελλήνων” από τον οθωμανικό ζυγό. Συγκροτείται η πρώτη Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόεδρος του Νομοτελεστικού εκλέγεται ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος και ο Δημήτριος Υψηλάντης πρόεδρος του Βουλευτικού.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1823: Στον Άγιο Βλάσιο Ευρυτανίας ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατανικάει το στρατό του Ισμαήλ Πασά Πλιάσα που κατευθυνότανε στο Μεσολόγγι.Οι τουρκαλβανοί τρέπονται σε φυγή προς το Αγρίνιο, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και πολλά λάφυρα.

1861: Ο αμερικανός Ελίσα Ότις πατεντάρει τον πρώτο ατμοκίνητο ανελκυστήρα.

1870: Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί επιλέγουν το γαϊδουράκι ως σύμβολο του κόμματός τους.

1878: Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος) καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

1889: Ιδρύεται στην Ατλάντα των ΗΠΑ, η Coca Cola Company. Προηγουμένως είχε την επωνυμία Pemberton Medicine Company

1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

 

1912: Σεισμοί πλήττουν τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, με περίπου 35 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

1919: Πλημμύρα από μελάσα στη Βοστώνη. Τεράστια δεξαμενή με 8,6 εκατομμύρια λίτρα μελάσας, που προορίζονταν για ρούμι, σκάει και ένα μεγάλο κύμα μαύρης μελάσας χύνεται στους δρόμους. 21 άνθρωποι πεθαίνουν από πνιγμό ή ασφυξία, ενώ άλλοι 150 τραυματίζονται.

1919: Ο πιανίστας και πολιτικός Ιγκνάτσε Παντερέφσκι γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Πολωνίας.

1921: “Γεννιέται” σε ένα παγωµένο θέατρο στο Λιβόρνο το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ιταλίας.

1934– Σεισμός μεγέθους 8,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την περιοχή στα σύνορα Ινδίας και Νεπάλ. 10.700 νεκροί, ο απολογισμός.

1936: Υψώνεται στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Τολίντο του Οχάιο το πρώτο κτίριο στον κόσμο κατασκευασμένο από γυαλί.

1939: Συγκροτούνται επιτροπές για τη μεταφορά των οστών του Ανδρέα Κάλβου στη Ζάκυνθο και την τοποθέτηση προτομής του σε Κέρκυρα και Ιθάκη.

1943: Ολοκληρώνεται το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων στον κόσμο. Πρόκειται για το Πεντάγωνο, που αποτελεί την έδρα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

1947: Βρίσκεται κακοποιημένο το πτώμα της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Σορτ (“Η μαύρη ντάλια”) σε πάρκο του Λος Άντζελες.

1949: Ο Εθνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Νάουσα, που είχαν καταλάβει και λεηλατήσει για 48 ώρες οι αντάρτες του “Δημοκρατικού Στρατού”.

1950: Δημοψήφισμα των Ελλήνων στην Κύπρο διεξάγεται από την Εκκλησία για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

 

1953: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το καζίνο του Μόντε Κάρλο.

1959: Καθιερώνονται το κιλό και το μέτρο ως αποκλειστικά μέσα μέτρησης κατά τις ελληνικές συναλλαγές.

1961: Ο Ανδρέας Παπανδρέου αποδέχεται πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να οργανώσει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Εγκαθίσταται στο Ψυχικό και αναλαμβάνει Πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

1962: Δημοσιεύεται στο περιοδικό Record η πρώτη ιστορία με ήρωα τον ραδιούργο βεζίρη Ιζνογκούντ, που “ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη” ανατρέποντας τον καλό χαλίφη της Βαγδάτης. Είναι δημιουργία του γάλλου σκιτσογράφου Ζαν Ταμπαρί και του συγγραφέα, Ρενέ Γκοσινί.

1968: Έπειτα από διεθνείς πιέσεις, η Χούντα χορηγεί διαβατήριο στον Ανδρέα Παπανδρέου.

1969: Εντοπίζεται νεολιθικός οικισμός κοντά στη Θήβα.

1971: Εγκαινιάζεται και επισήμως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κόσμου, το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο, από τους Προέδρους της Αιγύπτου και της ΕΣΣΔ, Σαντάτ και Ποντγκόρνι αντίστοιχα.

1972: Η Μαργαρίτα στέφεται βασίλισσα της Δανίας.

1973: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διατάζει κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ, κατόπιν της επιτευχθείσας συμφωνίας με τους βορειοβιετναμέζους.

1977: Εμπρησμός του κινηματογράφου “Αττικόν” στον Πειραιά από την τρομοκρατική οργάνωση “Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας”.

1990: Στην πρώην Ανατολική Γερμανία, 2.000 διαδηλωτές εφορμούν στο κεντρικό κτίριο της πρώην Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Στάζι), καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και έπιπλα.

1992: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τη Σλοβενία και την Κροατία, αναγνωρίζοντας έτσι τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

1995: Στις Φιλιππίνες, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έχει τη μαζικότερη υποδοχή που έγινε ποτέ σε προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας. Τη λειτουργία του παρακολουθούν πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

1996: Ο Ανδρέας Παπανδρέου συντάσσει την επιστολή παραίτησης του μέσα στο Ωνάσειο, μετά από 56 μέρες στην εντατική. Παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ παραμένει πρόεδρος του κινήματος και ζητά από την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νέου πρωθυπουργού.

1997: Στην Αλβανία καταρρέει «παρατραπεζικό σύστημα», με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν άγριες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

2000: Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της, η Ελλάδα ανατιμά το νόμισμά της. Με απόφασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δραχμή ανατιμάται κατά 3,5% έναντι του ευρώ.

2001
: Ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, δημιουργία του αμερικανού επιχειρηματία Τζίμι Γουέλς.

2009: Αμερικανοί επιστήμονες ανακοινώνουν ότι ανακάλυψαν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει μεθάνιο στον πλανήτη Άρη και διατυπώνουν την υπόθεση ότι υπάρχει ζωή στον εν λόγω πλανήτη.

2010: Η Digea αρχίζει τη μετάδοση ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

2010: Λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη σε διάρκεια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της τρίτης χιλιετίας. Διαρκεί 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα.

 

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

 

1622 – Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γάλλος συγγραφέας γνωστότερος ως Μολιέρος (“Δον Ζουάν”, “Ο κατά φαντασία ασθενής”, “Ταρτούφος”, “Αρχοντοχωριάτης”)

1784 – Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος

1809 – Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού

1906 – Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. (Θαν. 15/3/1975)

 

1908 – Έντουαρντ Τέλερ, ουγγροαμερικανός πυρηνικός επιστήμονας που θεωρείται “πατέρας” της βόμβας υδρογόνου

1918 – Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, πρόεδρος της Αιγύπτου

1929 -Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αμερικανός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης

1954 – Νίκος Σαργκάνης, παλαίμαχος τερματοφύλακας

 

 

Θάνατοι σαν σήμερα

 

1919 – Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 5/3/1871)

 

1932 – Σοφία, πρώην βασίλισσα της Ελλάδας

1940 – Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες

2008 – Μπραντ Ρένφρο, Αμερικανός ηθοποιός

2014 – Μίκα Χαρίτου – Φατούρου, διακεκριμένη ελληνίδα ψυχολόγος. (Γεν. 1931)

The post 15 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο – 1950: Το Ενωτικό Δημοψήφισμα της Κύπρου appeared first on εναντιοVS.Source link