Κατάθεση – φωτιά από το κύκλωμα της απάτης για διεφθαρμένους γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Την «πληγή» των υπερσυντογογραφήσεων στον ΕΟΠΥΥ έφερε στην επιφάνεια η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για το κύκλωμα που θησαύριζε επί χρόνια έχοντας «πλάτες» γιατρών και φαρμακοποιών «υπεράνω υποψίας», που με τη βοήθεια συνεργών τους προκάλεσαν «τρύπα» στο Δημόσιο ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση δεν αποκλείεται να είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονικό «δίχτυ» ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ενώ επί χρόνια λειτουργούσαν φαρμακεία που εκτελούσαν χιλιάδες συνταγογραφήσεις δεν χτύπησαν τα «καμπανάκια» στα ηλεκτρονικά συστήματα για να αποκαλυφθεί η απάτη.
Το αποτέλεσμα ήταν το κύκλωμα να δρα από το 2020 και να εκδοθούν συνολικά 90.186 συνταγές μέσα από 3.500 ΑΜΚΑ. Ο φόβος ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης είναι διάχυτος. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινά σαφάρι ελέγχων σε γιατρούς που είναι ύποπτοι για υπερσυνταγογραφήσεις. Ο έλεγχος θα αφορά στην τελευταία πενταετία και θα γίνει μέσω ειδικού αλγορίθμου που θα ανιχνεύει «περίεργες» συνταγογραφικές συμπεριφορές.
Για την υπόθεση με την απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ έχουν προφυλακιστεί έξι από τους 16 συλληφθέντες, ανάμεσά τους δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί. Όπως προκύπτει από την έρευνα των αξιωματικών της Οικονομικής Αστυνομίας, πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος γιατρού που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του να συνεργάζεται με μεγάλες και γνωστές κλινικές της Αθήνας.
Φαρμακοποιός έδωσε μία από τις πιο σημαντικές καταθέσεις που «καίνε» τον γιατρό και αποκαλύπτουν ότι η δράση του κυκλώματος ξεκινά αρκετά χρόνια πίσω. Όπως ισχυρίστηκε, ο γιατρός παραλάμβανε τα φάρμακα σε κούτες από το φαρμακείο του. Εκείνος του είχε πει ότι αυτό που κάνει είναι υπερβολικό λόγω της μεγάλης αξίας των συνταγών, προσθέτοντας ότι ήθελε να περιορίσει την εκτέλεσή τους:
«Εγώ γνώρισα τον γιατρό το 2021 μέσω της ιατρικής επισκέπτριας, ως μία περίπτωση γιατρού με τον οποίο θα μπορούσα να συνεργαστώ για να παραλαμβάνει φαρμακευτικά σκευάσματα που συνταγογραφούσε σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων και εκτελούσα εγώ στο φαρμακείο μου.
Επειδή ο γιατρός εργάζεται σε… ιατρείο το οποίο επισκέπτονται κυρίως ανασφάλιστοι ασθενείς με μηδενική συμμετοχή, είχε πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ΑΜΚΑ.
Καθώς περνούσε ο καιρός και συνεχιζόταν η συνεργασία μας, τα σκευάσματα που παραλάμβανε από το φαρμακείο, οι ΑΜΚΑ και ο αριθμός των φαρμάκων αυξάνονταν. (…) ερχόταν μία φορά την εβδομάδα στο φαρμακείο και έπαιρνε σε κούτες μεγάλο όγκο φαρμάκων. Τα σκευάσματα ήταν σίδηρος, βιταμίνες, αντιβιώσεις, αντιμυκητισιακά, αντιόξινα, αντιψυχωσικά.
Τον είχα ενημερώσει ότι αυτό που κάνει είναι υπερβολικό λόγω της μεγάλης αξίας των συνταγών και ότι δεν θα εκτελώ όλα τα είδη σκευασμάτων σιδήρου».
Ο ίδιος φαρμακοποιός «συνεργαζόταν» και με δεύτερο γιατρό για τον οποίο εκτελούσε συνταγές σε ΑΜΚΑ ασφαλισμένων με μηδενική συμμετοχή:
«Τα σκευάσματα τα παραλάμβανε ο ίδιος. Ερχόταν συνήθως δύο φορές το μήνα γιατί έλειπε στο εξωτερικό καθώς απ΄ ότι γνωρίζω δούλευε στην Αγγλία (έμενε στην Κύπρο και ερχόταν δύο φορές το μήνα για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας όπου ήταν διορισμένος). Κανένας από τους ασφαλισμένους και των δύο περιπτώσεων δεν ήταν πελάτης στο φαρμακείο μου εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις ανασφάλιστων προκειμένου να συνεχίσουν την αγωγή τους, που δεν έχει καμία σχέση με τα προαναφερόμενα σκευάσματα.
Αυτή είναι και η μόνη περίπτωση που έχω στείλει στον γιατρό ΑΜΚΑ πελατών μου, όπου και οι πελάτες μου πράγματι λάμβαναν τα σκευάσματα».
«Ζαλίζουν» τα μετρητά
Όταν οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας ολοκλήρωσαν τις έρευνες για την απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΕΟΠΥΥ «ζαλίστηκαν».
Πρόκειται για τη στιγμή που έβαλαν πάνω σε ένα τετράγωνο τραπέζι της ΓΑΔΑ το σύνολο των κατασχεθέντων χρημάτων. Μπροστά τους είχαν «τούβλα» από μετρητά, τα οποία συναντά κανείς μόνο σε γκανγκστερικές ταινίες. Χρειάστηκε να περάσει ώρα για να μετρηθούν τα κολλαριστά χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ.
Ο τελικός «λογαριασμός» επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι το κύκλωμα που «ξηλώθηκε» κυριολεκτικά θησαύριζε. Οι αστυνομικοί μέτρησαν 451.000 ευρώ, 10.000 δολάρια ΗΠΑ, 8.000 δολάρια Αυστραλίας, ενώ το «σκηνικό» συμπληρωνόταν από τη «λάμψη» 109 χρυσών λιρών (εκτιμώμενης αξίας περίπου 50.000 ευρώ) και δύο ράβδων χρυσού βάρους ενός κιλού (εκτιμώμενης αξίας περίπου 80.000 ευρώ).
Πίσω από την απάτη δεν κρύβονται γκάνγκστερ αλλά πρόσωπα υπεράνω υποψίας: Γιατροί και ιδιοκτήτες φαρμακείων. Η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε 31 έρευνες σε σπίτια, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες.
Κατά την επιχείρηση, συνελήφθησαν 16 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων καθώς και μία ιδιοκτήτρια φαρμακαποθήκης. Από την πολύμηνη έρευνα εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων με παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης και δομή, καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη.
Η παράνομη δραστηριότητά τους ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και συγκρότησαν δύο επιχειρησιακά δομημένες εγκληματικές οργανώσεις με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους ή και εντάχθηκαν σε αυτές, στο πλαίσιο των οποίων επεδίωκαν τη με μεθοδευμένο και οργανωμένο τρόπο διάπραξη περισσοτέρων αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα διάπραξη κακουργηματικών απατών, πλαστογραφιών και ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και τη νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Καθένας δε εξ αυτών είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα.
Είχαν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο δίκτυο, μια εφοδιαστική αλυσίδα εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα οργάνωση των ατομικών τους επιχειρήσεων/φαρμακείων, προκειμένου να εντοπίζουν Α.Μ.Κ.Α., να συνταγογραφούν ψευδώς φαρμακευτικά σκευάσματα, να εκτελούν εικονικά τις συνταγές και εν συνεχεία να εμπορεύονται παρανόμως τα σκευάσματα αποκομίζοντας επιπλέον περιουσιακό όφελος, που αντιστοιχεί στη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..
Στο πλαίσιο αυτό, διαπιστώθηκε η εμπλοκή 4 ιατρών Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, διαφόρων ειδικοτήτων, ιδιοκτητών και υπαλλήλων 8 φαρμακείων στην περιοχή της Αττικής, μίας ιατρικούς επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων, και ενός αλλοδαπού που είχε το ρόλο του μεσάζοντα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ενός ιατρού, ο οποίος παρότι διατίθετο προς υπηρεσία σε καθημερινή βάση, απείχε από την εκτέλεση των καθηκόντων του καθότι, απουσίαζε αδικαιολόγητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό, όπου εργαζόταν παράλληλα.
Προχωρούσαν τη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε Α.Μ.Κ.Α. κυρίως αλλοδαπών για τους οποίους είχαν δηλωθεί αναληθή στοιχεία επικοινωνίας (διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα) ή διάφορες δομές φιλοξενίας, με αποτέλεσμα αφενός να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις αρμόδιες αρχές, αφετέρου οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να μην είναι σε θέση να διαπιστώσουν την ψευδή συνταγογράφηση λόγω της ελλείψεως άυλης συνταγογράφησης, αλλά και της αδυναμίας τους προσβάσεως σε τέτοια δεδομένα.
Επιπλέον, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, επεδίωκαν μέσω των δικτύων που είχαν δημιουργήσει αμφότερες να χρησιμοποιούν Α.Μ.Κ.Α. ανασφάλιστων ατόμων, καθότι η συμμετοχή τους στη δαπάνη του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ήταν μηδενική. Ανάμεσα στις συνταγογραφήσεις εντοπίσθηκαν πολλές περιπτώσεις που αφορούσαν άτομα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί (απέλαση, έξοδος) από τη χώρα ή τύγχαναν έγκλειστα σε Κέντρα Κράτησης και φιλοξενούμενοι σε δομές διαμονής αλλοδαπών. Από την έρευνα διαπιστώθηκε η παράνομη χρήση 3.516 Α.Μ.Κ.Α., βάσει των οποίων εκδόθηκαν ψευδώς 90.186 συνταγές.
Προέβαιναν στις εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, πλαστογραφόντας τις υπογραφές τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και την αντίστοιχη παράνομη αποζημίωσή τους. Η δε ζημία του Οργανισμού, ξεπερνά τα 3.500.284,98 €.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/
– Advertisement –