Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους οι πλημμυροπαθείς στον Βόλο

GREECE 24 LOGOΕξακολουθούν να μένουν στη δομή, όπου μόνο ένα μικρό δεντράκι και λίγα φωτάκια δίνουν… γεύση γιορτών

 

Ένα μικρό δεντράκι στην είσοδο της δομής που έχει γίνει πλέον το σπίτι έντεκα οικογενειών από τον Βόλο μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες και λίγα φωτάκια που οι ίδιοι άναψαν στα δωμάτιά τους, σε μία προσπάθεια να κάνουν το κλίμα λίγο πιο γιορτινό, πιο… σπιτικό.

Έτσι πέρασαν φέτος τα Χριστούγεννα πλημμυροπαθείς του Βόλου, που είδαν τα σπίτια τους να θάβονται κάτω από τόνους λάσπης τον περασμένο Σεπτέμβριο και ακόμη, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, δεν μπόρεσαν να ορθοποδήσουν.

Στη δομή που άνοιξε τις πύλες της για την υποδοχή πλημμυροπαθών στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν «έσπασαν» οι χείμαρροι στον Βόλο εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων «Daniel» και «Elias», εξακολουθούν να φιλοξενούνται μέχρι και σήμερα, συνολικά 11 οικογένειες από τον Βόλο.

Έντεκα πρώην νοικοκύρηδες που έγιναν… άστεγοι μετά τις πλημμύρες. Δεν κατάφεραν να σώσουν τίποτα από τις περιουσίες τους και τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν κάνει σπίτι τους, τα δωμάτια που τους παραχωρήθηκαν προσωρινά σε δομή της πόλης.

Η καθημερινότητα είναι δύσκολη, όμως ακόμη πιο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος των Χριστουγέννων, που είναι αναγκασμένοι να κάνουν μακριά από τη ζεστασιά του σπιτιού τους. Ιδίως για μία πενταμελή οικογένεια, με τρία παιδάκια ηλικίας από τριών έως επτά ετών, η γιορτινή περίοδος είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Αυτή τη στιγμή στη δομή για τους πλημμυροπαθείς φιλοξενείται η συγκεκριμένη πενταμελής οικογένεια και έξι ακόμη πληγέντες.

Μία μάνα περίπου 85 ετών μαζί με την 60χρονη κόρη της, το σπίτι των οποίων καταστράφηκε στις πλημμύρες στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου και ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να το κάνουν κατοικήσιμο.

Ένας μοναχικός άνδρας περίπου 60 ετών, ο οποίος δεν έχει καν συγγενείς. Νοίκιαζε ένα σπιτάκι στο Παλιό Λιμεναρχείο και έκανες περιστασιακά μεροκάματα για να εξασφαλίσει τα αναγκαία της καθημερινότητας. Έχασε ό,τι είχε και δεν είχε και δεν αποκλείεται η ένταξή του στον Ξενώνα Αστέγων του Δήμου Βόλου, απ’ όπου θα επιχειρήσει νέο ξεκίνημα από το μηδέν στη ζωή του.

Χωρίς κανένα στήριγμα επιχειρεί να ορθοποδήσει και μια 40χρονη γυναίκα που δεν έχει κανέναν δικό της στο πλευρό της. Ζούσε σε ένα ημιυπόγειο στη Ζάχου, το οποίο πλημμύρισε και δεν έχει επισκευαστεί από τον ιδιοκτήτη. Ακόμη περιμένει την αποζημίωση για τις οικοσκευές προκειμένου να μπορεί να βρει έναν μικρό χώρο να νοικιάσει και παράλληλα αναζητά και εργασία.

Την αποζημίωση για τις οικοσκευές περιμένει και ένα ζευγάρι, ηλικίας περίπου 40 ετών, που επίσης ζούσαν σε ενοίκιο στην Ζάχου και έχασαν τα πάντα. Άνεργη η γυναίκα, με περιστασιακά μεροκάματα ο άντρας, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να κάνουν το νέο τους ξεκίνημα.

Περιμένουν αποζημιώσεις

Οι έντεκα πλημμυροπαθείς δεν έχουν λάβει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις για να μπορέσουν να ξεκινήσουν να στήνουν ξανά τις ζωές τους από την αρχή, μετά τις διπλές πλημμύρες.

Μια σειρά προβλημάτων έχουν «φρενάρει» τη ροή των χρημάτων προς τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αφορούν είτε από λάθος δηλωμένα στοιχεία μέχρι και έλλειψη μισθωτηρίων συμβολαίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Έτσι λοιπόν έκαναν Χριστούγεννα στη δομή, ελπίζοντας μετά τις γιορτές, ο νέος χρόνος να τους βρει ξανά στο δικό τους σπιτικό.

Εορταστικό μενού, γλυκά και δώρα για τα παιδιά

Ο υποτυπώδης στολισμός θυμίζει λίγο… γιορτές. Την ημέρα των Χριστουγέννων η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη, μετέδωσε το πνεύμα των γιορτών πηγαίνοντας φαγητό, γλυκά και δώρα για τα παιδάκια της δομής για να νιώσουν ότι ακόμη και μακριά από τα σπιτικά τους θα μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα. Μάλιστα το μενού ήταν εορταστικό λόγω των ημερών.

«Θα είμαστε στο πλευρό τους για όσο χρειαστεί για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά το χτύπημα που δέχθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», σημείωσε η κ. Χάλαρη, η οποία καθημερινά επισκέπτεται τη δομή προσφέροντας στους πλημμυροπαθείς τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

ΠΗΓΗ: https://www.taxydromos.gr/

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.