ΕΚΤΑΚΤΟ-Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κινεζικός Στρατός αφού οι ΗΠΑ ενεργοποιούν πολεμικό αεροδρόμιο στο νησί Τινιάν

Έκτακτη ανακοίνωση κινεζικού υπουργείου Άμυνας- Το αεροδρόμιο, που εγκαταλείφθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται στο νησί Τινιάν, μέρος των Βόρειων Νήσων Μαριάνα, και αφορούν έδαφος των ΗΠΑ, και βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) βόρεια του Γκουάμ

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη την περιοχή Ασία-Ειρηνικού σε κατάσταση συναγερμού για τον κινεζικό Στρατό.

Ο λόγος αυτής της κίνησης αφορά το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή, μετά από αναφορές για σχέδιο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν  αεροδρόμιο σε νησί του Ειρηνικού που ” βλέπει” Κίνα.

Την ίδια στιγμή αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ομάδα μάχης περιπολεί στην περιοχή.

“Ο κινεζικός στρατός παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξει σθεναρά τα θαλάσσια δικαιώματα, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή”, δήλωσε ο Γου Κιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Πρόσφατα, ένας Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είπε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι ο αμερικανικός στρατός θα σημειώσει “σημαντική πρόοδο” προς την ανάκτηση του αεροδρομίου Tinian North από την κατάφυτη βλάστηση της ζούγκλας τους επόμενους μήνες, ως μέρος ενός σχεδίου για τη διασποράς αεροσκαφών σε όλη την περιοχή.

Το αεροδρόμιο, που εγκαταλείφθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκεται στο νησί Τινιάν, μέρος των Βόρειων Νήσων Μαριάνα, και αφορούν έδαφος των ΗΠΑ, και βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) βόρεια του Γκουάμ.

Τι ετοιμάζουν οι Κινέζοι στην περιοχή

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν εδώ και μήνες ότι οι Κινέζοι διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις, ως πρόβα τζενεράλε για τον αποκλεισμό της Ταϊβάν εμποδίζοντας τη σε θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία, μια σημαντική στρατηγική επιλογή που μπορεί να ακολουθήσει ο κινεζικός στρατός σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να καταλάβει την Ταϊβάν.

Η εμφάνιση του αεροπλανοφόρου Shandong στον Ειρηνικό Ωκεανό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει ξένους στρατιώτες από το να έρθουν να βοηθήσουν την Ταϊβάν, δήλωσε ο Han Gan-ming, ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικής Άμυνας και Έρευνας Ασφάλειας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Η στρατιωτική παρενόχληση της Ταϊβάν από την Κίνα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια με αεροπλάνα ή πλοία που αποστέλλονται προς το νησί σε σχεδόν καθημερινή βάση, με τους αριθμούς να αυξάνονται ως αντίδραση σε ευαίσθητες δραστηριότητες.

Η στρατιωτική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και δύο μήνες, ενώ  κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη του PLA πετούν τακτικά πάνω από τη μεσαία συνοριακή γραμμή.

Οι ειδικοί λένε ότι σκάφη του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού  πλέουν τακτικά στα νερά της βορειοανατολικής ακτής της Ταϊβάν.

Μακριά από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής, ο στρατός των ΗΠΑ δίνει οδηγίες στα στρατεύματα στη Χαβάη σχετικά με τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα.

Οι Αμερικανοί δίνουν τεράστια σημασία στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού για ευνόητους λόγους, ενώ η κόντρα τους με την Κίνα αφορά πλέον στην πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη.

Τα τεράστια γεωπολιτικά συμφέροντα και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνταράξει τον πλανήτη και αυτό είναι απόλυτα σίγουρο.

Πηγή pentapostagma

Τα σχόλια είναι κλειστά.