Η πίεση στο Τζο Μπάιντεν από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς να τερματίσει την εκστρατεία του για επανεκλογή κλιμακώνεται

0

Αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες εκκλήσεις από τους συναδέλφους του Δημοκρατικούς να τερματίσει την εκστρατεία του για επανεκλογή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σάββατο δεν υπαινίσσεται ότι σκέφτεται να παραιτηθεί μετά από δύο προκλητικές δημόσιες εμφανίσεις μια μέρα νωρίτερα .

Ο Μπάιντεν, 81 ετών, αντιμετωπίζει μια αργή εξέγερση από τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου και ορισμένους σημαντικούς δωρητές που ανησυχούν ότι δεν έχει την ικανότητα να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ, 78 ετών, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος στο ABC News που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής φάνηκε να μην κάνει τίποτα για να μετριάσει αυτές τις ανησυχίες.

Σε εκείνη τη συνέντευξη , ο Μπάιντεν είπε ότι μόνο ο «Κύριος Παντοδύναμος» θα μπορούσε να τον πείσει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του, απορρίπτοντας την πιθανότητα οι Δημοκρατικοί ηγέτες να ενωθούν για να προσπαθήσουν να τον κάνουν να παραιτηθεί. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τους εθνικούς συμπροέδρους της εκστρατείας του το Σάββατο.

Η πίεση από το Κογκρέσο φαίνεται πιθανό να αυξηθεί μόνο τις επόμενες ημέρες καθώς οι νομοθέτες επιστρέφουν στην Ουάσιγκτον μετά από διακοπές.

Το Σάββατο, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Άντζι Κρεγκ από τη Μινεσότα έγινε το πρώτο Δημοκρατικό μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε περιοχή μάχης που κάλεσε τον Μπάιντεν να υποχωρήσει.

«Δεδομένων των όσων είδα και άκουσα από τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συζήτησης της περασμένης εβδομάδας στην Ατλάντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη σθεναρής απάντησης από τον ίδιο τον Πρόεδρο μετά από αυτή τη συζήτηση, δεν πιστεύω ότι ο Πρόεδρος μπορεί να εκστρατεύσει αποτελεσματικά και να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ». Ο Κρεγκ, κορυφαίος στόχος του 2024 των Ρεπουμπλικανικών προσπαθειών της Βουλής, δημοσιεύτηκε στο X.

Ορισμένοι βουλευτές της Βουλής των Δημοκρατικών κυκλοφορούν δύο ξεχωριστές επιστολές καλώντας τον Μπάιντεν να παραιτηθεί, δήλωσαν δημοκρατικές πηγές. Πολλοί από αυτούς τους νομοθέτες περίμεναν να δουν τη συνέντευξη του ABC News πριν προχωρήσουν.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις έχει προγραμματίσει μια εικονική συνάντηση την Κυριακή με ανώτερους Δημοκρατικούς της Βουλής για να συζητήσουν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν και την πορεία προς τα εμπρός, ανέφερε το NBC News.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Λόιντ Ντόγκετ από το Τέξας, ο οποίος είχε καλέσει προηγουμένως τον Μπάιντεν να παραιτηθεί, είπε στο CNN μετά τη συνέντευξη: «Κάθε μέρα που καθυστερεί (ο Μπάιντεν) καθιστά πιο δύσκολο για ένα νέο άτομο να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της Γερουσίας, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ από τη Βιρτζίνια σχεδιάζει μια συνάντηση γερουσιαστών τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση του Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν περνά το Σάββατο στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, χωρίς δημόσιες εκδηλώσεις στο πρόγραμμά του, αν και συχνά παρακολουθεί μια βραδινή εκκλησιαστική λειτουργία. Η Κυριακή θα είναι μια κουραστική μέρα για αυτόν, με δύο εκδηλώσεις εκστρατείας στην Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια και στο Χάρισμπουργκ.

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάντισον του Ουισκόνσιν την Παρασκευή, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να παραμείνει στην κούρσα.

«Θα είμαι υποψήφιος και θα κερδίσω ξανά», είπε ο Μπάιντεν στους υποστηρικτές.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν διευρύνεται και οι Δημοκρατικοί ανησυχούν ότι οι ανησυχίες για τον πρόεδρο θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Όμως ο Μπάιντεν σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του μέχρι σήμερα σε δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult για τις πολιτείες του πεδίου μάχης, με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν με μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες, 47% έως 45%, στις κρίσιμες πολιτείες που απαιτούνται για να κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ένα φωτεινό σημείο για τον Μπάιντεν ήρθε τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν συνομιλίες για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και ανδρών, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια εκεχειρία για τον τερματισμό της εννέα μηνών πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.

Η αντιπρόεδρος Kamala Harris, η κορυφαία επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν εάν αποχωρήσει ως σημαιοφόρος του Δημοκρατικού Κόμματος, θα μιλήσει στη Νέα Ορλεάνη στο Essence Festival of Culture, ένα ετήσιο φεστιβάλ πολιτισμού και μουσικής που χρηματοδοτείται από το περιοδικό Essence, το οποίο εξυπηρετεί σε μαύρες γυναίκες.

Ο Χάρις δημοσίευσε την Παρασκευή ένα υποστηρικτικό σημείωμα στο Χ μετά τη συγκέντρωση του Μπάιντεν στο Μάντισον, λέγοντας ότι ο πρόεδρος είχε αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τους Αμερικανούς. «Αυτή τη στιγμή, ξέρω ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για αυτόν», είπε.

Η Μάργκαρετ Γουάσα, 75, συνταξιούχος φυσιοθεραπεύτρια από το Μίντλετον του Ουισκόνσιν, είδε τον Μπάιντεν στο ράλι του Μάντισον και σκέφτηκε ότι φαινόταν πιο σφριγηλός, αλλά απογοητεύτηκε αφού παρακολούθησε τη συνέντευξη.

«Αρχίζει να αφορά τον ίδιο και το αν μπορεί να το κάνει, και όχι για το τι είναι καλύτερο για το έθνος μας και για την ανάθεση της ηγεσίας στην επόμενη γενιά», είπε. “Ήρθε η ώρα να περάσουμε τη σκυτάλη. Υπάρχουν τόσοι καλοί, δυνατοί, νεότεροι, έξυπνοι, πιο χαρισματικοί Δημοκρατικοί εκεί έξω”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.