Στα δικαστήρια, για περισσότερο από μια δεκαετία βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση με τον πρώτο ξάδελφο του Σύρου δικτάτορα Μπασάρ Αλ Άσαντ, τον οποίο το 2011, πολιτογράφησε Κύπριο Πολίτη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους.
Το εκπληκτικό είναι ότι όταν πολιτογραφήθηκαν, η Λευκωσία ήξερε ότι τους είχαν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ η τότε κυβέρνηση Χριστόφια αγνόησε τις αρνητικές συστάσεις του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.
Γνωστός απατεώνας
Ο πρώτος ξάδελφος του Άσαντ, Ραμί Μακχλούφ, είχε αιτηθεί απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας λόγω μεγάλης οικονομικής επένδυσης στη Κύπρο, με βάση τα κριτήρια που ίσχυαν τότε για το ΚΕΠ (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα). Τότε δεν υπήρχε περιορισμός για τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ).
Τα κριτήρια είχαν καθοριστεί το 2007 από τη κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και προέβλεπαν πως αλλοδαπός μπορούσε να πολιτογραφηθεί Κύπριος πολίτης, νοουμένου ότι επένδυε στην Κύπρο μεγάλα κεφάλαια και ή είχε συστήσει εταιρεία με μεγάλο κύκλο εργασιών και ή διατηρούσε καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ύψους τουλάχιστον £10.000.000 (€17.000.000) και ή εισήγαγε στην Κύπρο νέες και καινοτόμες τεχνολογίες και ή ίδρυσε σημαντικό ερευνητικό κέντρο.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση που εκδόθηκε χθες από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κύπρου σε έφεση του Μακχλούφ, «το 2010, η Διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), ενημέρωσε τον τότε υπουργό Εσωτερικών, με σημείωμα ημερομηνίας 27.01.2010, ότι το Φεβρουάριο του 2008 η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο είχε παγοποιήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Ραμί Μακχλούφ , εντός της επικράτειάς της και απαγόρευσε στους Αμερικανούς πολίτες τη σύναψη οποιασδήποτε οικονομικής συναλλαγής μαζί του, λόγω ανάμειξής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Τον πληροφόρησε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ραμί Μακχλούφ χρησιμοποιώντας τη στενή συγγένεια που είχε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, με τον οποίο είναι ξαδέλφια, καθώς και άλλα αθέμιτα μέσα, κατάφερε να εξασφαλίσει προνομιακά συμβόλαια και άλλα επιχειρηματικά προνόμια και πλεονεκτήματα. Η σύσταση της Διευθύντριας ήταν όπως η αίτηση του Μακχλούφ απορριφθεί».
Προσέφερε (άγνωστες) υψίστης επιπέδου υπηρεσίες!
Παρά την αρνητική σύσταση της Διευθύντριας του ΤΑΠΜ και παρά τα στοιχεία που έδειχναν το ποιόν του Μακχλούφ ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου πήγε με πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο με εισήγηση για πολιτογράφηση του Μακχλούφ και της συζύγου του.
Μεταξύ άλλων στην πρόταση αναφερόταν: «… ο κ. Rami MAKHLOUF και η κα Razan OTHMAN θεωρείται ότι προσφέρουν υψίστου επιπέδου υπηρεσίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. MAKHLOUF και της κας OTHMAN και συνεπώς κατά πόσο λόγοι δημοσίου συμφέροντος δικαιολογούν την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση των αιτητών. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη ενημερωθεί ανάλογα».
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πολιτογράφηση του Μακχλούφ και αμέσως μετά πολιτογράφησε ως Κύπρια και τη σύζυγο του, Ραζάν Οθμάν θεωρώντας την εξαρτώμενη. Ακολούθησε η πολιτογράφηση των τεσσάρων παιδιών τους! Συνολικά πολιτογραφήθηκαν έξι άτομα, λόγω των υπηρεσιών υψίστου επιπέδου του ξαδέλφου του Άσαντ!
Στη τσιμπίδα της ΕΕ
Μόλις η οικογένεια Μακχλούφ πήρε τα ολοκαίνουργια κυπριακά της διαβατήρια εκδόθηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 442/2011. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη Συρία, με τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων άμαχου πληθυσμού, «επέβαλε απαγόρευση πωλήσεως όπλων, εξαγωγών εξοπλισμού ικανού να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, περιορισμού εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και δέσμευση κεφαλαίων και οικονομικών πόρων ορισμένων προσώπων και οντοτήτων που ευθύνονταν για τις πιο πάνω ενέργειες».
Το όνομα του Μακχλούφ φιγούραρε στον κατάλογο των προσώπων, εναντίον των οποίων διατασσόταν η δέσμευση της περιουσίας τους εντός των ορίων της ΕΕ αφού αναφερόταν «… ως χρηματοδότης του καθεστώτος για την καταστολή των διαδηλώσεων». Σε επικαιροποιημένο Κανονισμό που εκδόθηκε αργότερα, γινόταν ονομαστική αναφορά στον Μακχλούφ: «Σύρος επιχειρηματίας συνδέεται με τον Mahir Al-Assad. Εξάδελφος του Προέδρου Bashar Al-Assad. Χρηματοδοτεί το καθεστώς διευκολύνοντας τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων».
Ακολούθως το όνομα του περιελήφθη και στην« Εκτελεστική Απόφαση 2011/2013 ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, ημερομηνίας 9.05.2011».
Κατόπιν αυτών, το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να καταθέσει πρόταση το Υπουργικό Συμβούλιο, για αποστέρηση της υπηκοότητας του Μακχλούφ, της συζύγου του και των τεσσάρων παιδιών τους.
Στην πρόταση που κατατέθηκε μεταξύ άλλων αναφερόταν: «Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω (Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Εκτελεστική Απόφαση ΚΕΠΠΑ) είναι προφανές ότι οι ενέργειες του κου ΜΑΚΧΛΟΥΦ να παρέχει χρηματοδότηση για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων πολιτών, στρέφονται ενάντια στις αρχές που διέπουν το πολιτειακό σύστημα και τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας καθώς και τις ηθικές αξίες της κυπριακής κοινωνίας εν γένει. (…) εμπλέκεται σε ενέργειες που αδιαμφισβήτητα καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υποστήριξη τέτοιων ενεργειών δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως δυσμένεια προς την Κυπριακή Δημοκρατία (…) η εμφανής εμπλοκή του σε ενέργειες που έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή καθώς και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων καταδεικνύουν επαρκώς ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με τη διατήρηση της ιδιότητας του πολίτη από αυτόν, αλλά ακριβώς το αντίθετο δηλαδή πλήττεται σοβαρά το δημόσιο συμφέρον».
Το Υπουργικό Συμβούλιο το 2011 αποφάσισε την αποστέρηση της υπηκοότητας του Μακχλούφ και των μελών της οικογένειας του. Έκτοτε ξεκίνησε μια δικαστική μάχη η οποία κατέληξε χθες με την απόρριψη της Έφεσης του Μακχλούφ, σε προγενέστερη απόφαση, με την οποία είχε κριθεί σύννομη η αποστέρηση της υπηκοότητας.
Μεσολάβησαν ενστάσεις, έρευνες και συστάσεις προς την οικογένεια να παραδώσει τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αναχωρήσει άμεσα από τη Κύπρο. Μάλιστα, το 2013 όταν ζητήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, τα διαβατήρια και οι ταυτότητες της οικογένειας Μακχλούφ, αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.
Εξυπηρέτηση στον Άσαντ
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης της πλευράς Μακχλούφ και επικύρωσε τις αποφάσεις για οριστική αποστέρηση της υπηκοότητας και των 6 μελών της οικογένειας. Στην απόφαση, με ιδιαιτέρως διακριτικό τρόπο, αφήνονται αιχμές για τη κυβέρνηση Χριστόφια και την απόφαση πολιτογράφησης του ξαδέλφου του Άσαντ παρά το ότι ήταν γνωστό ότι εμπλεκόταν σε παρανομίες. Αναφέρεται στην απόφαση:
«Αποτελεί παραδεκτό γεγονός ότι κατά το χρόνο πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1 (Μακχλούφ) υπήρχε ήδη σε ισχύ διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων στις Η.Π.Α., λόγω ανάμειξής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Το γεγονός ότι οι αρχές, τουλάχιστο το Υπουργείο Εσωτερικών, γνώριζε την ανάμειξή του σε σκάνδαλα διαφθοράς και παρά ταύτα υπόβαλε Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτογράφησή του, δεν εμπόδιζε το Υπουργικό Συμβούλιο να ακυρώσει, στη βάση νέων στοιχείων, σε μεταγενέστερο στάδιο, την απόφασή του για πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1.
Παρενθετικά επισημαίνουμε ότι στην πρόταση που υπέβαλε ο τότε Υπουργός Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, με κοινοποίηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1, δεν γίνεται αναφορά στο Σημείωμα της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία, για τους λόγους που παραθέσαμε ανωτέρω, σύστησε την απόρριψη του αιτήματος του εφεσείοντα 1. Παραμένει άγνωστο στο Δικαστήριο κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σε σχέση με το περιεχόμενο του Σημειώματος.
Υπενθυμίζουμε ότι η ακύρωση της πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1 δεν στηρίχθηκε στα αδικήματα διαφθοράς που του καταλόγιζαν οι αμερικανικές αρχές, τα οποία ήταν σε γνώση του Υπουργού Εσωτερικών κατά το χρόνο πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1, αλλά σε άλλες παρανομίες. Όπως ήδη αναφέραμε πλειστάκις η επίδικη απόφαση στηρίχθηκε στην χρηματοδότηση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων άμαχου πληθυσμού στη Συρία, γεγονός που έλαβε χώραν σε κατοπινό στάδιο, μετά την πολιτογράφησή του.
Το γεγονός δε ότι ο εφεσείοντας 1 ήταν ξάδελφος του Προέδρου της Συρίας, Bashar al-Assad, από μόνο του, δεν αποτελούσε λόγο για αποστέρηση της υπηκοότητάς του, το 2010. Επισημαίνουμε ότι η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, με την οποία εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Συρίας και επί της οποίας στηρίχθηκε η επίδικη απόφαση, άρχισε το Μάρτιο του 2011, δύο και πλέον μήνες μετά την πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1, ως Κύπριου πολίτη».
Πηγή
– Advertisement –