Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο και ο ομόλογός του από τη Γουιάνα, Ιρφάαν Άλι, ξεκινούν διάλογο

Η Βενεζουέλα αποφάσισε σε ένα δημοψήφισμα να προσαρτήσει την αμφισβητούμενη πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Essequibo της Γουιάνας στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο και ο ομόλογός του από τη Γουιάνα, Ιρφάαν Άλι, ξεκινούν διάλογο στο διεθνές αεροδρόμιο Argyle στο Kingstown, πρωτεύουσα του Αγίου Βικεντίου και των Γρεναδινών, για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη διαμάχη του Essequibo.

Η Βενεζουέλα, πρόσφατα, στις 3 Δεκεμβρίου, αποφάσισε σε ένα δημοψήφισμα να προσαρτήσει την αμφισβητούμενη πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Essequibo της Γουιάνας στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Συνοριακή σύγκρουση στο Essequibo μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας:

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα δεσμεύτηκαν να επιλύσουν τη διαφορά για το Εσεκίμπο ειρηνικά μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο και τον ομόλογό του της Γουιάνας, Ιρφάαν Άλι, χθες στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες.

Η ανώτατη διοίκηση του Μπολιβαριανού Στρατού έχει στείλει 5.600 στρατιώτες στη συνοριακή περιοχή της Γουιάνας στις ακτές του Ατλαντικού, σε «απάντηση στην πρόκληση» του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έστειλε ένα πολεμικό πλοίο στη Γουιάνα εν μέσω της κρίσης στις το Essequibo για ασυνήθιστες «στρατιωτικές ασκήσεις άμυνας», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής την Πέμπτη.

Ως απάντηση στην απειλή που συνιστά η παρουσία πολεμικού πλοίου του Ηνωμένου Βασιλείου στη θαλάσσια ζώνη που θα οριοθετηθεί με τη Γουιάνα, η Βενεζουέλα ξεκινά την πρώτη φάση της στρατιωτικής άσκησης κοινής δράσης «Domingo Antonio Sifontes 2023», στις ακτές του Ατλαντικού της επικράτειας, με την ανάπτυξη πολεμικής αεροπορίας, αντιαεροπορικής άμυνας, πολεμικών πλοίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

Η Βενεζουέλα και το καθεστώς της προσαρτημένης περιοχής Essequibo από τη Γουιάνα ανά μαζικό δημοψήφισμα από τις 3 Δεκεμβρίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Nicolás Maduro, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας Συνολικής Αμυντικής Επιχειρησιακής Ζώνης, που ονομάζεται «Guayana Esequiba» (ZODI Guayana Esequiba), που συνδέεται με τη Στρατηγική Περιοχή Συνολικής Άμυνας Guayana (REDI Guayana), εντός το πλαίσιο εννέα (9) αποφάσεων που συνδέονται με την υπεράσπιση της ακεραιότητας της εθνικής επικράτειας, με βάση την έγκριση του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την επικράτεια Essequibo, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν περάσει περισσότερες από είκοσι ημέρες χωρίς το προεδρικό διάταγμα να δημιουργήσει τη νέα Συνολική Αμυντική Επιχειρησιακή Ζώνη Guayana Esequiba, η οποία προστίθεται στις είκοσι οκτώ που ήδη υπάρχουν.

Το Καράκας διέταξε μαζική ανάπτυξη μονάδων ξηράς, θάλασσας και Πολεμικής Αεροπορίας στην ακτή του Ατλαντικού στα σύνορα με τη Γουιάνα, αφού η Βρετανία έστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.