Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει ενώ το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την ασφάλεια υποθαλάσσιων καλωδίων ΕΕ – ΗΠΑ

0

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας (SIGINT) της Βρετανίας προέβη σε μια αποκάλυψη εδώ και κάποιο διάστημα, χτυπώντας ουσιαστικά κόκκινο συναγερμό “για ολοκληρωτικό ρωσικό υβριδικό πόλεμο με κυβερνοεπιθέσεις όσο και με φυσικές πράξεις δολιοφθοράς κατά χωρών της ΕΕ και της Δύσης”.

Υπάρχουν στοιχεία του Βρετανού αξιωματούχου που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι και οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα ανταποδώσουν στα ίδια τα χτυπήματα.

Λίγο μετά την προειδοποίηση του διευθυντή του FBI Christopher Wray ότι η Κίνα στοχεύει τις αμερικανικές υποδομές,  ο πλανήτης ευρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο για άλλη μια φορά, αφού τα εχθρικά μπλοκ εμπλέκονται ήδη σε μυστικό παγκόσμιο πόλεμο.

Δύναμη του ΝΑΤΟ ήδη παρακολουθεί όλα τα υπόγεια καλώδια από ΕΕ προς ΗΠΑ

Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη (JEF) έχει ξεκινήσει μια σειρά προστατευτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων διάρκειας ενός μηνός για την ασφάλεια της Υποθαλάσσιας Υποδομής ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει ΜΜΕ.

Αυτή η δραστηριότητα της JEF, που ονομάζεται NORDIC WARDEN, περιλαμβάνει πλοία, αεροσκάφη και προσωπικό από χώρες που συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Βαλτική Θάλασσα.

Η δύναμη αυτή επικεντρώνεται στην υποθαλάσσια υποδομή, που είναι ζωτικής σημασίας και αποτελεί μέρος μιας συστηματικής προσέγγισης για την κατανόηση και την απόκριση σε πιθανές απειλές.

Η όλη δραστηριότητα αφορά τις υποθαλάσσιες διαδρομές ενέργειας και επικοινωνιών και για τον συντονισμό του εντοπισμού και της απαγόρευσης οποιασδήποτε ασυνήθιστης ή ύποπτης δραστηριότητας στην περιοχή τους, ειδικά από Ρωσία και Κίνα.

Τον Μάιο του 2024, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από όλη τη Συμμαχία είχαν την πρώτη συνάντηση για την ασφάλεια του Δικτύου Κρίσιμης Υποθαλάσσιας Υποδομής του ΝΑΤΟ.

Με τις αυξανόμενες προκλήσεις για τις υποθαλάσσιες υποδομές, η Συμμαχία θέτει σε εφαρμογή νέα εργαλεία για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών και να παρακολουθεί πιθανές απειλές.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο JEF είναι η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την παροχή αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή.

Φήμες για παγκόσμιο πόλεμο

«Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και των ομάδων πληρεξουσίων για τη διεξαγωγή κυβερνοεπιθέσεων καθώς και για ύποπτη φυσική παρακολούθηση και επιχειρήσεις δολιοφθοράς», είχε δηλώσει η διευθύντρια του Αρχηγείου Επικοινωνιών της Κυβέρνησης της Βρετανίας (GCHQ) Anne Keast-Butler σε ακροατήριο  κατά το συνέδριο CyberUK 2024.

«Προηγουμένως, η Ρωσία απλώς δημιουργούσε τα κατάλληλα περιβάλλοντα για να λειτουργήσουν αυτές οι ομάδες, αλλά τώρα καλλιεργούν και εμπνέουν αυτούς τους μη κρατικούς φορείς του κυβερνοχώρου, που σε ορισμένες περιπτώσεις  συντονίζουν φυσικές επιθέσεις κατά της Δύσης», τόνισε η ίδια.

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), χαρακτήρισε επίσης την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα ως απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Σαμποτάζ, κατασκοπεία και άλλες “αταξίες” από Μόσχα λένε οι ΗΠΑ

Ένας 20χρονος Βρετανός κατηγορήθηκε ως εγκέφαλος εμπρησμού εναντίον ενός στόχου που συνδέεται με την Ουκρανία στο Λονδίνο προς όφελος του ρωσικού κράτους», ανέφερε το CBS News τον περασμένο μήνα.

Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Μόνο τον Απρίλιο μια ομάδα  φιλορώσων σαμποτέρ συνελήφθησαν σε όλη την ήπειρο», σημείωσε ο Economist στις 12 Μαΐου περιγράφοντας αυτό που αποκάλεσε «σκιώδη πόλεμο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

“Η Γερμανία συνέλαβε δύο Γερμανο-Ρώσους διπλής υπηκοότητας ως ύποπτους ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλους στόχους για λογαριασμό της GRU, της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας.

Η Πολωνία συνέλαβε έναν άνδρα που ετοιμαζόταν να διαβιβάσει τις πληροφορίες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU στο αεροδρόμιο Rzeszow, που αφορούσαν την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία”.

Ακόμη χειρότερα, έρχονται μετά την έκδοση παρόμοιων προειδοποιήσεων από τον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι  για την Κίνα

«Η ΛΔΚ [Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας] έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί κάθε τομέα της κοινωνία μας ως έδαφος για επιχειρήσεις, στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή και ότι το σχέδιό της είναι να κάνει χαμηλά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές, για να προσπαθήσει για να προκαλέσουμε πανικό και να σπάσει την βούληση της Αμερικής να αντισταθεί», είπε ο Ρέι στη σύνοδο κορυφής στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Ο Ρέι διευκρίνισε ότι, με τον όρο «υποδομή», εννοούσε «τα πάντα, από εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και ενεργειακά δίκτυα μέχρι τις μεταφορές και την τεχνολογία πληροφοριών».

“Οι αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είναι ηχηροί στις προειδοποιήσεις τους για εξωτερικές απειλές, αλλά λιγότερο ανοιχτοί σε σχέση με το τι μπορεί να κάνουν οι δικοί τους πράκτορες στη Ρωσία, την Κίνα και αλλού.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για μονόπλευρο πόλεμο, όσο σκιώδης κι αν είναι.

Τον Ιούνιο του 2022, οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμυντικές προσπάθειες της Ουκρανίας βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε «ένα κρυφό δίκτυο καταδρομέων και κατασκόπων που σπεύδουν να παρέχουν όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση».

Εκτός από τους Αμερικανούς, «κομάντο από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Λιθουανίας, εργάζονται επίσης εντός της Ουκρανίας», αναφέρει το ξένο περιοδικό.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και βετεράνος των μαχητών Τζακ Μέρφι προχωρά παραπέρα, ισχυριζόμενος ότι η CIA, που εργάζεται μέσω μιας συμμαχικής υπηρεσίας κατασκοπείας «και ευθύνεται για πολλές από τις ανεξήγητες εκρήξεις και άλλες ατυχίες που έχουν συμβεί στο ρωσικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα».

Οι στόχοι περιλαμβάνουν «σιδηροδρομικές γέφυρες, αποθήκες καυσίμων και σταθμούς παραγωγής ενέργειας», προσθέτει.

Και αν αναρωτιέστε ποιος ανατίναξε το Nord Stream 1 και 2, το ίδιο κάνουν και πολλοί άνθρωποι.

Η Ρωσία κατηγορήθηκε αρχικά, αλλά δεν ήταν πολύ λογικό για τις δυνάμεις της χώρας να καταστρέψουν αγωγούς που παρήγαγαν έσοδα και τροφοδοτούσαν με ρωσικό φυσικό αέριο την Γερμανία.

«Η Ρωσία είναι σίγουρα σε πόλεμο με τη Δύση», δήλωσε στο NBC News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Oleksandr Danylyuk του Royal United Services Institute, ενός βρετανικού think tank για την άμυνα και την ασφάλεια.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται να ενστερνίζονται αυτήν την κατανόηση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να σχολιάζει τον Μάρτιο ότι η εισβολή στην Ουκρανία, που αρχικά αναφερόταν με τον ευφημισμό «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είναι τώρα πιο σοβαρή.

«Έχει γίνει κανονικός πόλεμος για εμάς καθώς η Δύση αυξάνει όλο και πιο άμεσα το επίπεδο εμπλοκής της στη σύγκρουση», είπε ο ίδιος.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε κανονικό πόλεμο κατασκόπων στο παρασκήνιο, σε επίπεδο ίσως χειρότερο και από τον ψυχρό πόλεμο, ενώ αυτού του είδους οι επιχειρήσεις προηγούνται πάντα ενός κανονικού συμβατικού πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.