Ο Βασιλακόπουλος εξηγεί για τους κινδύνους του εμβολίου της AstraZeneca

0
«Αιφνιδιαστική» ήταν η απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορονοϊό και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Η AstraZeneca προ ημερών ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό.

H εταιρεία έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής θεραπείας μίλησε στο MEGA για την απόσυρση του εμβολίου.

«Δεν κινδυνεύει κανένας. Ο όποιος εξαιρετικά ελάχιστος κίνδυνος υπήρξε τις πρώτες 30 ημέρες μετά την χορήγηση της δόσεως.

Δηλαδή όποιος δεν εμφάνισε επιπλοκή τις πρώτες 30 ημέρες που ακολούθησαν την χορήγηση δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο σήμερα, ούτε πρόκειται να έχει κάποιον κίνδυνο στο μέλλον».

Όσον αφορά τους λόγους απομάκρυνσης ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε: «Υπάρχει τρομερή διαθεσιμότητα mRNA εμβολίων που είναι διαφορετικής τεχνολογίας από το AstraZeneca.

Τα εμβόλια mRNA δεν εμφανίζουν την εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή των θρομβώσεων.

Εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά σπάνιας επιπλοκής η AstraZeneca δεν επικαιροποίησε το εμβόλιο για να αντιμετωπίσει τα στελέχη του ιού που έχουμε σήμερα.

Άρα αυτό το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό για το αρχικό στέλεχος του ιού κι ως εκ τούτου δεν θα έχει κι αποτελεσματικότητα σήμερα. Έτσι δεν έχει εμπορικό ενδιαφέρον».

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.