Τα ευρήματα της γιάφκας στο Παγκράτι οδηγούν την Αντιτρομοκρατική σε «αδρανή» μέλη ένοπλων ομάδων.
ιάφκα «παλιάς κοπής», που συνδέεται με «έμπειρους» του αντάρτικου πόλης, «βλέπουν» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στο υπόγειο διαμέρισμα του Παγκρατίου.
Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν στο μικροσκόπιο πρόσωπα που είχαν «χαρτογραφηθεί» ως μέλη ομάδων ένοπλης βίας, τα οποία έδρασαν ακόμα και πριν από το 2018. Πρόκειται για άτομα που χαρακτηρίστηκαν έκτοτε ως «αδρανή».
Δεν είναι τυχαίο που από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε η γιάφκα του Παγκρατίου, ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, χωρίς να γίνουν «δεύτερες σκέψεις». Το βαρέλι με τα 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας «έδειξε» εξαρχής στους αρμόδιους αξιωματικούς την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι έρευνες.
Τέτοια βαρέλια είχαν βρεθεί κατά το παρελθόν σε έρευνες για τρομοκρατικές οργανώσεις που «χτυπούσαν» με ισχυρές βόμβες στην Αθήνα. Η νιτρική αμμωνία χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Είναι μία ύλη που τη βρίσκει κάποιος σχετικά εύκολα και χωρίς να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η αποθήκη είχε ενοικιαστεί πριν από πολλά χρόνια έναντι περίπου 50 ευρώ μηνιαίως. Το μίσθωμα καταβαλλόταν με συνέπεια χωρίς φυσική παρουσία. Ο ιδιοκτήτης της αποθήκης δεν έβλεπε τον μισθωτή, ο οποίος είχε αλλάξει κλειδαριά και είχε βάλει πρόσθετα ένα λουκέτο στην πόρτα. Η αποκάλυψη της γιάφκας ήρθε όταν ο ανυποψίαστος ιδιοκτήτης αποφάσισε να επισκεφτεί την αποθήκη του, προκειμένου να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται και να την πουλήσει σε υποψήφιο αγοραστή.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι τα ευρήματα στην αποθήκη του Παγκρατίου είναι εντυπωσιακά: «Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε που η Αστυνομία βρέθηκε ξανά μπροστά σε μία τέτοια γιάφκα».
Εκτός από τα 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας, εντοπίστηκαν 7,5 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας (ANFO), 3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και δύο κιλά TNT. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα ευρήματα που δείχνουν ότι υπήρχε εξοπλισμός για την πραγματοποίηση ισχυρού τρομοκρατικού χτυπήματος: Βραδύκαυστο φιτίλι, 25 πυροκροτητές, έξι όπλα, χειροβομβίδες, υποπολυβόλο, πλαστή πινακίδα.
Η «ορφανή» επίθεση στο Υπουργείο Εργασίας
Πάντως, η Αστυνομία βάζει στο μικροσκόπιο «ορφανές» τρομοκρατικές επιθέσεις και άτομα που είχαν «χαρτογραφηθεί» στο παρελθόν ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, είχαν θεωρηθεί «αδρανή» αλλά υπήρχαν κατά καιρούς γι’ αυτούς ενδείξεις «επανεργοποίησης». Μία από τις «ορφανές» επιθέσεις, που είχαν – κατά την ΕΛ.ΑΣ. – «άρωμα» τρομοκρατών παλιότερης γενιάς, είχε γίνει, τον περασμένο Φεβρουάριο, στο Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε σακίδιο που κρεμάστηκε σε κάγκελο απέναντι από το Υπουργείο και συγκεκριμένα σε υπό ανακαίνιση κτήριο. Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδα, μέσω των οποίων δινόταν περιθώριο 40 λεπτών για την έκρηξη. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τη μοτοσικλέτα που εγκατέλειψαν οι βομβιστές, μέσα από την αξιοποίηση οπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας.
Η έκρηξη στο Υπουργείο Εργασίας είχε χαρακτηριστεί από έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως «σημείο καμπής». Και αυτό διότι σηματοδοτούσε – μαζί με ακόμη μία ενέργεια – την επανεμφάνιση του αντάρτικου πόλης μετά από ένα «κενό» περίπου πέντε ετών.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/