Παραγράφηκε βιασμός ανήλικου ανάπηρου – Χρειάστηκαν 13 χρόνια για την εκδίκαση της υπόθεσης

“Οι τουρκικές αρχές είχαν πράγματι παραλείψει να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα, η οποία τελικά οδήγησε στην παραγραφή της ποινικής δίωξης των επιτιθέμενων” αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τον Μάιο του 2002, ο Τούρκος προσφεύγων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) υπέστη βιασμό από τέσσερις ανηλίκους, ένας εκ των οποίων ήταν κάτω από την ηλικία της ποινικής ευθύνης.

Η δικαστική διαδικασία που ακολούθησε ήταν γεμάτη επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού των υποθέσεων λόγω της ηλικίας των κατηγορουμένων, των μετατοπίσεων της δικαιοδοσίας μεταξύ των δικαστηρίων και της επακόλουθης απαλλαγής των επιτιθέμενων λόγω παραγραφής των αδικημάτων.

Η χρονοβόρα διαδικασία διήρκεσε 13 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων τα δικαστήρια δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες  με αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή.

Όπως τόνισε το ΕΔΔΑ, το τουρκικό κράτος όπου συνέβη το περιστατικό, «έχει θετική υποχρέωση να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων όπως ο βιασμός και ότι η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιας υπόθεσης συνιστούσε παραβίαση των υποχρεώσεων του κράτους».

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η ποινική διαδικασία δεν συμμορφώθηκε με τις διαδικαστικές απαιτήσεις των διεθνών συνθηκών, διαπιστώνοντας παραβίαση. Επιπλέον, το Δικαστήριο εκτίμησε ότι ο προσφεύγων δεν είχε απωλέσει την ιδιότητα του θύματος λόγω της αποζημίωσης που επιδίκασε το Συνταγματικό Δικαστήριο, αφού η τελευταία ήταν σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που συνήθως επιδικάζει το Δικαστήριο σε παρόμοιες υποθέσεις.

Παραγράφηκε βιασμός ανήλικου ανάπηρου: Το χρονικό της υπόθεσης

Ο προσφεύγων, İ.G., γεννήθηκε το 1984 και κατοικεί στην Bursa της Τουρκίας. Πάσχει τόσο από νοητική όσο και από σωματική αναπηρία, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ευαλωτότητά του. Σε δύο περιπτώσεις τον Μάιο του 2002, ο İ.G. μεταφέρθηκε σε ένα εργοτάξιο από τέσσερις ανηλίκους, οι οποίοι τον υπέβαλαν σε σοβαρή σεξουαλική βία.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου περιστατικού, ένα από τα παιδιά τον απείλησε με μαχαίρι, ενώ τα άλλα τον συγκράτησαν, επιτρέποντας σε ένα από αυτά να τον βιάσει. Στο δεύτερο περιστατικό οι δράστες έδεσαν ένα σχοινί γύρω από το λαιμό του και τον κακοποίησαν και πάλι σεξουαλικά, συνοδευόμενοι από απειλές θανάτου σε περίπτωση που κατήγγειλε τις επιθέσεις.

Μετά από αυτά τα τραυματικά γεγονότα, η κατάθεση του προσφεύγοντος καταγράφηκε από εισαγγελέα στις 24 Μαΐου 2002. Η ποινική δίωξη ξεκίνησε αλλά περιπλέχθηκε λόγω της ηλικίας των επιτιθέμενων.

Τρεις από τους επιτιθέμενους ήταν κάτω των 15 ετών, γεγονός που οδήγησε σε διαχωρισμό των διώξεων- η διαδικασία για ανηλίκους κινήθηκε εναντίον τους στο Δικαστήριο Ανηλίκων της Σμύρνης, ενώ ο τέταρτος επιτιθέμενος, ο οποίος τότε ήταν μόλις κάτω των 17 ετών, αντιμετώπισε κατηγορίες στο Αστικό-Ποινικό Δικαστήριο της Bergama.

Οι υποθέσεις αρχικά ενώθηκαν, αλλά αργότερα, τον Νοέμβριο του 2003, το Αστικό Δικαστήριο της Bergama αρνήθηκε την αρμοδιότητά του βάσει αλλαγής του νόμου σχετικά με την ηλικία της ποινικής ευθύνης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2004, ένας κατηγορούμενος είχε πεθάνει, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της διαδικασίας εναντίον του.

Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2007, το Δικαστήριο Ανηλίκων της Σμύρνης αθώωσε τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως όσον αφορά τη σεξουαλική τους ωριμότητα κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων.

Οι καθυστερήσεις που οδήγησαν στην παραγραφή

Ο προσφεύγων άσκησε έφεση, και το Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε ορισμένες πτυχές της υπόθεσης τον Ιούλιο του 2012, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη βιασμού, αλλά ακυρώνοντας τις καταδικαστικές αποφάσεις λόγω παρέλευσης της προθεσμίας παραγραφής της ποινικής δίωξης.

Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες, με τελική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, όπου το Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η προθεσμία για την άσκηση δίωξης είχε λήξει για τις κατηγορίες του βιασμού, με αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη ευθύνης για τους δράστες.

Κατά την αξιολόγηση του Δικαστηρίου κατά πόσον η Τουρκική Δημοκρατία είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 3, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι οι αρχές είχαν πράγματι παραλείψει να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα, η οποία τελικά οδήγησε στην παραγραφή της ποινικής δίωξης των επιτιθέμενων στον προσφεύγοντα İ.G..

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι η ποινική δίωξη διήρκεσε αδικαιολόγητα δεκατρία έτη, γεγονός που θεωρείται υπερβολικό και ενδεικτικό της έλλειψης αμεσότητας και επιμέλειας εκ μέρους των διωκτικών αρχών

Πηγή: https://www.echrcaselaw.com/

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies