Πληθωρισμός: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – Γιατί δεν υποχωρεί όπως στην ευρωζώνη

«Θηλιά» στον λαιμό των ελληνικών νοικοκυριών αποτελεί ο υψηλός πληθωρισμός

Με υψηλό πληθωρισμό αποχαιρετά την Ελλάδα το καλοκαίρι σκαρφαλώνοντας στο 3,2%, αυξημένος από το 3% τον Ιούλιο. Την ίδια στιγμή, στη ζώνη του ευρώ υποχωρεί στο 2,2% από 2,6%, μία ανάσα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%). Ο επίμονος πληθωρισμός στη χώρα μας έχει γίνει αιτία να ψαλιδιστούν, αν όχι να εκμηδενιστούν, οι παροχές της κυβέρνησης και αποτελούν μόνιμο «πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά…

Αν ανατρέξουμε μάλιστα στα στοιχεία οκταμήνου παρατηρούμε πως η διαφορά  από την ευρωζώνη παραμένει σημαντική. Συγκεκριμένα, στο πρώτο οκτάμηνο του 2024 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε κυμάνθηκε στο 2,5%. Στην χώρα μας, ο μέσος όρος του οκταμήνου, διαμορφώθηκε στο 3%.

Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο  3%

Γιατί όμως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει την ανιούσα όταν στην υπόλοιπη ευρωζώνη πέφτει;

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη

Τι έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Βασική αιτία για την οποία ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί είναι οι ανατιμήσεις υπηρεσιών και προϊόντων καθημερινής χρήσης, εκτός τροφίμων.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, δείχνουν ότι οι μειώσεις στις τιμές των τροφίμων αφορούν κυρίως τα τρόφιμα τα οποία οδήγησαν στο ράλι ανόδου των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα μειώσεις τιμών καταγράφονται στις πατάτες (-4,5%), τα γαλακτοκομικά (-2%) και τα φρούτα (-1,1%).

Την ίδια ώρα όμως αυξήσεις όπως αυτές του ελαιόλαδου (+49,1%) και προϊόντων που επηρεάζονται από τις διεθνείς τιμές του κακάο και της ζάχαρης όπως είναι οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά (αύξηση 4,8%), τα μεταλλικά νερά, οι χυμοί και τα αναψυκτικά (+6,6%) είναι ικανές -και με το παραπάνω- να «σβήσουν» τις μικρές μειώσεις της πρώτης ομάδας.

Και ο… λογαριασμός δεν έχει τέλος. Αυξήσεις παρατηρούμε και σε υπηρεσίες καθημερινής χρήσης οι οποίες «τσακίζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφονται αυξήσεις κατά 4,6% στα ενοίκια των κατοικιών, 4,4% στις εργασίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας, 4% στα δίδακτρα ιδρυμάτων προσχολικής ηλικίας και νηπιακής εκπαίδευσης, 3,6% στα δίδακτρα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 7,6% στις τιμές ξενοδοχείων.

Ακριβή μου ενέργεια

Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για τα νοικοκυριά έρχονται να επιβαρύνουν περαιτέρω οι λογαριασμοί ενέργειας με αιχμή του δόρατος τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα με τους Έλληνες να πληρώνουν σταθερά τα υψηλότερα τιμολόγια σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση πλησιάζει το 10% στο ηλεκτρικό ρεύμα ηλεκτρικού και στο 28% στο φυσικό αέριο.

«Ανάσα» αποτελεί η μείωση κατά 5,9% στα τελικά προϊόντα πετρελαίου και τα λιπαντικά, λόγω κυρίως της μείωσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Χάνεται το «στοίχημα»

Στην κυβέρνηση οι προσπάθειες για αντιστροφή του κλίματος είναι επαναλαμβανόμενες αλλά μακριά από το «success story» που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «βλέποντας» μειώσεις τιμών, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Όσον αφορά τα περί «γρίπης» που ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η οποία θα κάνει τον κύκλο της και θα φύγει, τα στοιχεία που «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η ακρίβεια είναι παρούσα και μάλιστα χαρακτηρίζεται από αυξητικές τάσεις.

Επόμενος στόχος πλέον για το οικονομικό επιτελείο είναι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Αποτελούν κρίσιμο μέγεθος καθώς περιλαμβάνουν την επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές και την επιστροφή στην καθημερινότητα με «φουσκωμένες» υποχρεώσεις καθώς στο καλάθι μπαίνουν τα απαραίτητα σχολικά βιβλία και αναλώσιμα για την νέα σχολική χρονιά μαζί βέβαια με τα δίδακτρα για εξωσχολικές δραστηριότητες.

Πηγή: https://www.in.gr/

– Advertisement –

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies