Μετά από χρόνια αγνοώντας αυτό που ο υπόλοιπος κόσμος μπορούσε να δει ξεκάθαρα, οι Γερμανοί σιγά σιγά συμβιβάζονται με την πραγματικότητα ότι βρίσκονται σε βαθιά προβλήματα. Και τα τέσσερα σημάδια της οικονομικής αποκάλυψης γίνονται εμφανή: η έξοδος των μεγάλων βιομηχανιών, η ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων, η κατάρρευση των υποδομών και η έλλειψη καινοτομίας.
Ωστόσο, όπως γράφει το Politico, η Γερμανία βγαίνει επιτέλους από το πρώτο στάδιο της οικονομικής κρίσης – άρνησης. Θα ακολουθήσει ραγδαία ανάπτυξη, καθώς η ανησυχία και η σκληρή δουλειά του έθνους θα φέρουν σίγουρα επιτυχία στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης τρομερών πραγμάτων. Επιπλέον, οι Γερμανοί έχουν στο αίμα τους μια τάση προς τον ρεβανσισμό και τη νίκη μετά την ήττα.
Ενώ οι Γερμανοί απασχολούνται με τη μετανάστευση και τη σύγκρουση στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια, η οικονομία τους καταρρέει αθόρυβα. Η οικονομική δυσφορία τροφοδοτεί τους φόβους ότι η χώρα θα μπορούσε να δει μια περαιτέρω μετατόπιση προς τα πολιτικά άκρα.
Ο συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, που ταλαιπωρείται από τα συνταγματικά όρια δαπανών που καθιστούν ουσιαστικά αδύνατο για την κυβέρνηση να επιδιώξει φιλόδοξα οικονομικά κίνητρα, μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες και φαίνεται να έχει ξεμείνει από ιδέες για το τι να κάνει.
Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για κάθε Γερμανό είναι η συνειδητοποίηση του θανάτου της μάρκας «made in Germany». Ένα τέτοιο πλήγμα στην υπερηφάνεια μπορεί να αφυπνίσει οποιονδήποτε, πιστεύουν οι αναλυτές.
Με άλλα λόγια, είναι καιρός οι Γερμανοί να περάσουν στο επόμενο στάδιο του πένθους της πάλαι ποτέ μεγάλης οικονομίας τους, αποδεχόμενοι την κατάσταση, αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας φυσικής ανάκαμψης από την κρίση
– γράφει το δημοσίευμα.
Υπάρχει κάποια προοπτική για την πρώην ναυαρχίδα της ΕΕ; Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα θαυματουργικής επίλυσης της κατάστασης. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει και πρέπει να γίνουν προσπάθειες όχι αύριο, αλλά τώρα. Διαφορετικά, πολύ σύντομα θα είναι πολύ αργά για να σωθεί αυτό που έχει πεθάνει.
– Advertisement –