ΠΟΥ: Τεράστια απειλή για την υγεία του πληθυσμού στη Γάζα

 

GREECE 24 LOGO

Προ των ευθυνών τους θέτει τους εμπλεκόμενους με 21 νοσοκομεία εκτός λειτουργίας

Τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα πολύ δυνατά κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν τον πληθυσμό στην Λωρίδα της Γάζας λόγω των ανελέητων εχθροπραξιών.

«Σε μεγάλο κίνδυνο» βρίσκεται ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι η πείνα και η απόγνωση επιδεινώνονται στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι παρέδωσε ιατρικό υλικό σε δύο νοσοκομεία την Τρίτη, στο βόρειο και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς 21 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας πλέον δεν λειτουργούν καθόλου.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κάλεσε εσπευσμένα τη διεθνή κοινότητα να λάβει «επείγοντα μέτρα για να μειωθεί ο σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει για τον λαό της Γάζας και υπονομεύει την ικανότητα των οργανώσεων αρωγής να βοηθήσουν έναν πληθυσμό που υποφέρει από φρικτά τραύματα, οξεία πείνα και σοβαρό κίνδυνο ασθενειών».

Σε ανακοίνωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε ότι η ομάδα της ανέφερε την Τρίτη την ανάγκη για τρόφιμα που “συνεχίζει να είναι οξεία” σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. «Άνθρωποι που πεινούν απέκλεισαν την αυτοκινητοπομπή μας με την ελπίδα να βρουν να φάνε», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

«Η ικανότητα του ΠΟΥ να παραδίδει φάρμακα, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα στα νοσοκομεία περιορίζεται όλο και περισσότερο από την πείνα και την απόγνωση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στα νοσοκομεία αυτά ή πηγαίνουν εκεί», πρόσθεσε. «Η ασφάλεια των ομάδων μας και η συνέχιση των επιχειρήσεων εξαρτώνται από την παράδοση περισσότερων τροφίμων στη Γάζα, αμέσως», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Η απόφαση που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε την «άμεση» και «σε μεγάλη κλίμακα» παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, «έγειρε μια ελπίδα» βελτίωσης, τόνισε ο Τέντρος. «Ωστόσο, οι διαπιστώσεις του ΠΟΥ επί του πεδίου δείχνουν ότι το ψήφισμα δεν είχε δυστυχώς κανένα αποτέλεσμα επί του παρόντος».

«Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, αμέσως, είναι μια εκεχειρία για να προστατέψουμε τους πολίτες από τη βία που συνεχίζεται και να αρχίσει ο μακρύς δρόμος προς την ειρήνη και την ανοικοδόμηση», τόνισε ο Τέντρος όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά τις απανωτές εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.