Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Ουκρανοί στρατιωτικοί αποκαλύπτουν αλήθειες για το μέτωπο

«Μυρίζει» υποχώρηση και αποδοχή της ήττας σε σημαντικά εδάφη
Η Ουκρανία μειώνει τις επιχειρήσεις λόγω ελλείψεων πυρομαχικών, ενώ την ίδια οι στρατιώτες διαμαρτύρονται για «αποστολή αυτοκτονίας» και φανερώνουν σημάδια υποχώρησης και αποδοχής της ήττας

 

Αρχικά, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Kirill Budanov, παραδέχτηκε πως όλοι όσοι πραγματικά ήθελαν να πολεμήσουν ήρθαν τους πρώτους έξι μήνες ή υπηρετούσαν ήδη στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να ενεργοποιηθούν στρατιωτικά όσοι σέρνονται στον στρατό με την βία για να να πολεμήσουν.

“Αν δεν βρούμε κίνητρα για αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχει σημασία πόσοι άνθρωποι αναγκάζονται να πάνε στο μέτωπο. Η αποτελεσματικότητά τους θα είναι μηδενική. Αυτό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό.” είπε ο Μπουντάνοφ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στρατός «επανασχεδιάζει» τις επιχειρήσεις του λόγω των  ελλείψεων βλημάτων πυροβολικού που εξακολουθούν να υφίστανται «σε ολόκληρη την γραμμή του μετώπου»  χαρακτηρίζοντας την έλλειψη «πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Υπάρχει πρόβλημα με τα πυρομαχικά, ειδικά τα μετασοβιετικά (βλήματα)—δηλαδή 122mm, 152mm. Και σήμερα αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου», αναφέρει ο Tarnavskyi . «Οι όγκοι που έχουμε σήμερα δεν μας επαρκούν σήμερα, δεδομένων των αναγκών μας», προσέθεσε την στιγμή που οι Ουκρανοί δεν μπορούν πλέον να καταφέρουν το παραμικρό σοβαρό πλήγμα στην Ρωσία. Παραδέχτηκε περαιτέρω ότι αυτό αναγκάζει τα στρατεύματά του να αναγκαστούν να  περιορίσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις!

Οι αρνητικοί τίτλοι για το Κίεβο συνεχίζουν να έρχονται, με ένα πρόσφατο  άρθρο των New York Times  που περιγράφει ότι οι Ουκρανοί πεζοναύτες βρίσκονται σε «αποστολή αυτοκτονίας» στο νότο της χώρας καθώς διασχίζουν τον ποταμό Ντνίπρο σε μια προσπάθεια να πάρουν το έδαφος  από τους Ρώσους

 

Ακούστηκε ένα ελαφρύ τρέμουλο στην φωνή του πεζοναύτη καθώς αφηγήθηκε τις σφοδρές μάχες στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο, όπου τραυματίστηκε πρόσφατα.

«Καθόμασταν στο νερό τη νύχτα και μας βομβάρδιζαν από παντού», είπε ο πεζοναύτης, Maksym. «Οι σύντροφοί μου σκοτώνονταν μπροστά στα μάτια μου».

Για δύο μήνες, το Σώμα Πεζοναυτών της Ουκρανίας πρωτοστατεί σε μια επίθεση κατά μήκος του ποταμού Δνίπρο στην νότια περιοχή της Χερσώνας για να ανακαταλάβει εδάφη από τα ρωσικά στρατεύματα. Η επιχείρηση είναι η τελευταία απόπειρα της Ουκρανίας στην αντεπίθεσή της να παραβιάσει τις ρωσικές άμυνες στο νότο και να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου.

Στρατιώτες και πεζοναύτες που συμμετείχαν στις διαβάσεις του ποταμού περιέγραψαν την επίθεση ως  βάναυση και μάταιη, καθώς κύματα ουκρανικών στρατευμάτων έχουν χτυπηθεί στις όχθες του ποταμού ή στο νερό , ακόμη και πριν φτάσουν στην άλλη πλευρά.

«Δεν είναι καν αγώνας επιβίωσης. Είναι μια  αποστολή αυτοκτονίας », είπε ένας στρατιώτης.

Αυτό σκέφτονται να κάνουν για την ώρα το ΝΑΤΟ και το Κίεβο, αν τελικα καταφέρουν να κρατήσουν τις θέσεις τους:

 

Όπως σχολιάζεται, οι σοβαρές ελλείψεις των Ουκρανών σε οβίδες των 122mm και 152mm σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή θα τους αναγκάσει να προχωρήσουν σε μαζική αναδιάταξη σε όλα τα μέτωπα και για τον σκοπό αυτόν δημιουργούν με εντατικούς ρυθμούς τρεις μεγάλες αμυντικές γραμμές σε Κίεβο-Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Οδησσό-Νικολάεφ.

Αυτό σημαίνει πως στο Ντόνμπας θα προχωρήσουν σύντομα σε μαζικές αποχωρήσεις καθώς ήδη πιέζονται πάρα πολύ στην Αβντίιβκα (θεωρείται χαμένη) στο Βούλενταρ (θα χτυπηθεί και από δεύτερη κατεύθυνση), στο Σεβέρσκ και στο Τσάσιβ Γιαρ (οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να αναπτύξουν το μέτωπο του Μπάκχμουτ σε μία βολική γι’ αυτούς τακτική κατάσταση).

Η Αβντίιβκα είναι το «κλειδί» καθώς από εκεί ξεκινούν πολλές πιθανές «διαδρομές» για τα ρωσικά στρατεύματα.

Χαμένα θεωρούν και τα λιγοστά εδάφη που είχαν ανακαταλάβει στην περιφέρεια της Χερσώνας. Πρόκειται για μία περιοχή μερικών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ραμποτίνο.

Θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τις δίδυμες πόλεις-φρούρια Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ στο Ντόνμπας που οχυρώνονται διαρκώς από το 2014 και λόγω της εγγύτητας με το Χάρκοβο.

Εάν πέσουν, το Χάρκοβο κινδυνεύει άμεσα από τα νότια.

Για τον ίδιο σκοπό θέλουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους και το Κουπιάνσκ, γιατί μετά ακολουθεί η Λίμαν και ανοίγει δίοδος για το Χάρκοβο.

Στο ΝΑΤΟ και στο Κίεβο είναι σίγουροι πως οι Ρώσοι θα επιχειρήσουν στο τέλος της ημέρας να καταλάβουν το Χάρκοβο, επειδή ο πληθυσμός του πλειοψηφικά είναι ρωσικής συνείδησης.

ΠΗΓΗ: https://www.el.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.