Θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μ. Ανατολή – Οι Ισραηλινοί ενέκριναν σχέδιο επίθεσης στον Λίβανο κατά Χεζμπολάχ

0

Φαίνεται πως ήταν αδύνατο να αποφευχθεί ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ αφού η Ιερουσαλήμ ανέφερε πως είναι έτοιμοι να επιτεθεί στην γειτονική χώρα

Όπως όλα δείχνουν ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ είναι αδύνατο να αποφευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με νεότερες αποκαλύψεις που θέλουν την κορυφαία ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία να εγκρίνει σχέδιο επίθεση στον γειτονικό Λίβανο.

Θα Γίνει Αυτό που Φοβόμασταν;

Πιο συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη πως επιχειρησιακά σχέδια για μία πιθανή επίθεση στην επικράτεια του γειτονικού Λιβάνου «εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν». Η εξέλιξη αυτή έγινε λίγο μετά τις νέες συμπλοκές μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του κινήματος Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ με Λιβάνου.

Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ισραηλινών στρατιωτικοί αξιωματούχοι «συμμετείχαν σε ένα κοινό επιχειρησιακό συμβούλιο στην Βόρεια Διοίκηση. Ως μέρος του επιχειρησιακού συμβουλίου, επιχειρησιακά πλήγμα για μία επίθεση στον Λίβανο έλαβαν έγκριση και επικυρώθηκαν» αποκάλυψε ο στρατός του Τελ Αβίβ πριν λίγες ώρες.

«Πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με την συνέχιση της αύξησης πολεμικής ετοιμότητας των στρατευμάτων σε αυτόν τον τομέα» πρόσθεσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF).

Η λιβανέζικη ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ από την άλλη, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στο Ισραήλ και σε πολλές άλλες χώρες, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Γάζα πέρυσι. Η Χεζμπολάχ είναι γνωστό πως αποτελεί έναν από τους πληρεξούσιους του Ιράν, ενώ διατηρεί αδελφικές σχέσεις και με την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς. Μετά την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι κατά του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ έχει δείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στην Χαμάς.

Η απόφαση του ισραηλινού στρατού αποκαλύφθηκε λίγο αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς προειδοποίησε την Χεζμπολάχ ότι θα καταστρέφονταν ολοκληρωτικά στο σενάριο ενός «πολέμου πλήρους κλίμακας» με την Ιερουσαλήμ.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού έναντι της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν πόλεμο πλήρης κλίμακας, η Χεζμπολάχ θα καταστρέφονταν και ο Λίβανος θα πλήττονταν άσχημα» είχε δηλώσει ο Κατς σύμφωνα με δήλωση από το γραφείο του.

Με την σειρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αυτόν τον μήνα πως ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για εντονότερες επιχειρήσεις στον Λίβανο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την διασφάλιση της ασφάλειας στα βόρειο σύνορα του Ισραήλ.

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χοχστάιν των ΗΠΑ βρέθηκε στον Λίβανο την Τρίτη μία ημέρα αφότου συναντήθηκε με Ισραηλινούς ηγέτες σε μία προσπάθειά του να αποκλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα των δύο κρατών.

🔹Israel threatens an “all-out war” against Lebanon

🔹Hezbollah releases a hi-def drone footage of Israeli sites — Haifa port, oil/gas storage tanks, military complex, Iron Dome batteries, missile storage sites etc.

🔹Bibi Netanyahu demands more weapons from vassal state USA pic.twitter.com/aAxQcV960X

— S.L. Kanthan (@Kanthan2030) June 19, 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.