Όπως κατήγγειλε o δήμαρχος Σφακίων στο Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής υπάρχουν μόνο οι δύο διευθυντές και τα παιδιά δεν μπορούν καν να ξεκινήσουν μαθήματα.
Στο Ηράκλειο υπάρχουν 250 κενές θέσεις εκπαιδευτικών ενώ στη Θεσσαλονίκη το 2ο ΓΕΛ έκλεισε αιφνιδιαστικά τμήμα θεωρητικής εκπαίδευσης, λόγω έλλειψης καθηγητών.
Η νέα σχολική χρονιά δεν σήμανε χαρούμενα και ανέμελα «κουδούνια» και αγιασμούς σε όλη τη χώρα. Σχολεία στην Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών ενώ δεν είναι λίγες οι τάξεις που δεν έχουν καν δάσκαλο για να ξεκινήσει το μάθημα των παιδιών.
Σε διάφορα σημεία των δύο περιοχών τα παιδιά πήγαν στο σχολείο χθες πρώτη μέρα της νεας σχολικής χρονιάς αλλά ενημερώθηκαν ότι δεν έχουν πάει καθηγητές και έτσι θα χρειαστεί να περιμένουν στα σπίτια τους.
Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σφακίων, ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν στο γυμνάσιο 41 παιδιά και στο λύκειο άλλα 33 από τα Σφακιά και τις γύρω περιοχές.
Όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr o δήμαρχος Σφακίων, Γιάννης Ζερβός, στο Γυμνάσιο-Λύκειο Σφακίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάχα οι δύο διευθυντές, ένας καθηγητής μαθηματικών που μάλιστα φέρεται έτοιμος να αποχωρήσει και μια καθηγήτρια παράλληλης στήριξης.
Δεν υπάρχει κανείς άλλος. Το σχολείο πραγματοποίησε αγιασμό αλλά δεν θα λειτουργήσει για τους μαθητές τις επόμενες μέρες, καθώς απλά δεν μπορεί να γίνει μάθημα.
Η ανακοίνωση του δήμου Σφακίων
«Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά παρουσία της δημοτικής αρχής στα σχολικά συγκρότημα του δήμου μας υπήρξε απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση κάθε πρόσφορης αντίδρασης, με στόχο την άμεση στελέχωση των σχολικών συγκροτημάτων.
Στην παρούσα φάση το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου – Λυκείου Σφακίων αποτελείται μόνο από τους Διευθυντές, μια φιλόλογο παράλληλης στήριξης και έναν ΠΕ03 εκπαιδευτικό. Με δεδομένο αυτό οι μαθητές δεν θα προσέρχονται στην σχολική μονάδα λόγω αδυναμίας διεξαγωγής των μαθημάτων για τις επόμενες μέρες. Η δημοτική αρχή είχε κατ’ επανάληψη επικοινωνήσει το προηγούμενο διάστημα με τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος μας διαβεβαίωνε ότι θα υπάρξει η σχετική στελέχωση κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου.
Απαιτούμε συλλογικά, ο Δήμος Σφακίων, οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την άμεση πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων του δήμου μας για να μην χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα και να μην συνεχιστεί η σχολική διαρροή.
Ζητούμε, επίσης, η κυβέρνηση να υλοποιήσει την εξαγγελία για το ψηφιακό φροντιστήριο για τις τάξεις του λυκείου προκειμένου οι μαθητές μας να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους μαθητές των άλλων σχολικών μονάδων».
Στο Ηράκλειο «λείπουν» 250 καθηγητές
Όπως αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης, τα κενά σε καθηγητές είναι 250, στην ειδική και τη γενική αγωγή. Έχουμε τμήματα συρρικνωμένα ενώ μεγάλο «αγκάθι» για φέτος είναι οι καταργήσεις τμημάτων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ.
Για ακόμα μια φορά, υπάρχουν σχολικά κτήρια που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών τους. Γονείς μαθητών των Α’ τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου δεν είναι σε θέση να γράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο της γειτονιάς τους, αναγκάζονται να τα στέλνουν σε άλλες περιοχές. Παράλληλα, μαθητές βρίσκονται και πάλι στριμωγμένοι σαν τα ποντίκια ακόμα και σε υπόγειες αίθουσες, χωρίς αερισμό και φως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχολείου με υπερβολικά μεγάλο αριθμό παιδιών είναι το 11ο Λύκειο Ηρακλείου. Ο κ. Ρηγάκης αναφέρει πως ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 400 παιδιά, τελικά έχει 600 μαθητές!
Το πρόβλημα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, οι διευθυντές και οι καθηγητές φαίνονται στα μάτια των γονιών ως οι… κακοί της υπόθεσης καθώς δεν είναι σε θέση να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στους κόλπους των σχολείων τους. Φυσικά, για ακόμα μια φορά βλέπουμε γονείς που με πλάγιους τρόπους εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο της επιλογής τους.
Φοβούνται το λουκέτο που έρχεται
“Φέτος ένα τμήμα μας δε θα λειτουργήσει, του χρόνου θα είναι μία τάξη και, ποιος ξέρει, ίσως κλείσει και όλο το σχολείο”. Το παραπάνω είπε στο Cretalive εκπαιδευτικός σχολείου της ενδοχώρας, όπου ερωτηματικό παραμένει αν θα λειτουργήσει και υπό ποιες συνθήκες η Γ΄ Λυκείου! Ο αριθμός των εγγραφών δε δικαιολογεί τη δημιουργία τμήματος και το σχολείο προσπαθήσει να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία ούτως ώστε αυτή η εικόνα να αλλάξει.
Κάποιοι γονείς επιλέγουν να γράψουν τα παιδιά τους σε διπλανό, μεγαλύτερο σχολείο. Ωστόσο, οι υποδομές είναι τέτοιες που δεν είναι δυνατό να παρέχεται η φιλοξενία που αρμόζει σε μαθητές.
Έχουμε δει στο παρελθόν σχολεία να βάζουν λουκέτο, κάποια, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας, άνοιξαν και πάλι. Το στοίχημα που δίνεται είναι να ηχούν πάντα φωνές στις αυλές των σχολείων, αλλιώς…
Χωρίς καθηγητές και σε σχολείο της Θεσσαλονίκης
Μία αδιανόητη καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έρχεται από το 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, όπου η σχολική χρονιά ξεκίνησε με διαμαρτυρίες μαθητών και των οικογενειών τους.
Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, αργά το απόγευμα της Δευτέρας (9/9) ενημερώθηκαν μέσω mail από το σχολείο ότι καταργείται το τμήμα της θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου, λόγω έλλειψης… καθηγητών.
Οι γονείς και οι τελειόφοιτοι μαθητές ενημερώθηκαν λίγες ώρες πριν από τον αγιασμό και το πρώτο κουδούνι ότι ουσιαστικά τα παιδιά που ξεκινούν μαθήματα στη Γ’ Λυκείου θα πρέπει να αλλάξουν σχολείο ή σε άλλη περίπτωση να αλλάξουν κατεύθυνση!
Το πρωί της Τετάρτης (11/9), γονείς των παιδιών που επηρεάζονται από τις αρνητικές εξελίξεις έκαναν διαμαρτυρία έξω από το σχολείο, ζητώντας να δοθεί λύση που να μην ανατρέπει τον προγραμματισμό των παιδιών στην πιο κρίσιμη τάξη της σχολικής ζωής τους, στο τέλος της οποίας θα κληθούν να δώσουν εξετασεις.
Οι δηλώσεις του Υπουργού για διορισμούς εκπαιδευτικών
Μόλις χθες ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έλεγε ότι τα κενά των εκπαιδευτικών έχουν αντιμετωπιστεί με 10.000 νέους διορισμούς: «Φιλοδοξούμε η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει την απαρχή μεγάλων αλλαγών”, αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος σε γονείς και κηδεμόνες και συμπληρώνει πως “Το πρώτο κουδούνι φέρνει μαζί του 10.000 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς και αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων με στόχο την απελευθέρωση της φαντασίας και την ενίσχυση της κριτικής και αλγοριθμικής σκέψης».
Πηγή: https://www.zougla.gr/
– Advertisement –