Αναστάτωση στην Πολωνία με τον φραγμό της κυβέρνησης σε ΜΜΕ

GREECE 24 LOGO

Έθεσε τα τρία δημόσια Μέσα σε καθεστώς εκκαθάρισης

 

Αναστάτωση και πολλές αντιδράσεις εντός Πολωνίας αλλά και σε όλη την κοινή γνώμη παγκοσμίως έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης εκεί να θέσει σε καθεστώς εκκαθάρισης τα τρία δημόσια μέσα ενημέρωσης , τα οποία θεωρούνται «όργανα» της προηγούμενης, λαϊκίστικης κυβέρνησης της χώρας.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Πολωνίας επιχειρώντας να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση, να αναστείλει δηλαδή την χρηματοδότηση σε αυτά τα μέσα κάτι που θεωρήθηκε ως τάση εκδίκησης προς το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς, άφησε να εννοηθεί μέσω ανάρτησής του ότι θεωρούνται «όργανα» της προηγούμενης, λαϊκίστικης κυβέρνησης της χώρας.

Ο Μπαρτολομέι Σινκίεβιτς, στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, υποστήριξε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση επειδή ήθελε «να διασφαλίσει τη λειτουργία και την αναδιοργάνωση» των τριών μέσων.

Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Πολωνίας με πρωθυπουργό τον Ντόναλντ Τουσκ αυτόν τον μήνα προχώρησε σε μια αναδιοργάνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, τα οποία υποστηρίζει ότι μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικά όργανα κατά την οκταετή διακυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Οι αλλαγές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του PiS το οποίο λέει ότι η νέα κυβέρνηση δεν ακολούθησε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται σε υυτές τις περιπτώσεις για να τις εφαρμόσει.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, που είναι σύμμαχος του PiS, αποφάσισε να ασκήσει βέτο στην κυβερνητική πρόταση για τη χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η ηγετική ομάδα των οποίων έχει ήδη αντικατασταθεί από την κυβέρνηση Τουσκ. Λίγο μετά την απόλυση των διευθυντικών στελεχών του, το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVP σταμάτησε να μεταδίδει πρόγραμμα.

«Λόγω της απόφασης του προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας να αναστείλει τη χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, αποφάσισα να θέσω σε εκκαθάριση τις εταιρείες Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA και Polska Agencja Prasowa SA», ανέφερε ο υπουργός στην ανάρτησή του. «Υπό την παρούσα κατάσταση, η ενέργεια αυτή θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία των εταιρειών αυτών, τη συνέχιση της αναγκαίας αναδιοργάνωσης και θα αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων στις προαναφερόμενες εταιρείες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Πολιτισμού που προσπάθησε να μαζέψει την κατάσταση, το καθεστώς εκκαθάρισης μπορεί να αναιρεθεί ανά πάσα στιγμή από τον ιδιοκτήτη των εταιρειών, δηλαδή το κράτος.

Η βουλευτής του PiS Γιοάνα Λιτσόσκα από την πλευρά της άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για αυτή την κίνηση αφού σε ανάρτησή της έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η κυβέρνηση του Τουσκ καταστρέφει τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης» και ότι η απόφαση αυτή «πλήττει το κράτος».

Στην έκθεσή τους για την ελευθερία του Τύπου το 2020, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι «η κομματική ρητορική και η υποκίνηση μίσους παραμένουν ο κανόνας στα (πολωνικά) δημόσια μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουν μετατραπεί σε φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Η απόφαση της κυβέρνησης στην Πολωνία για τα τρία δημόσια ΜΜΕ στην ουσία επιβεβαιώνει αυτή την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΦΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.