Απίστευτη δήλωση Γεραπετρίτη: «Επιζήμια» η Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια αλλά θα την τηρήσουμε»

0

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, την Κυριακή (26/05) χαρακτήρισε ως «επιζήμια» τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια αλλά τόνισε ότι «θα την τηρήσουμε», καθώς «δεν προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Η ενέργεια των Σκοπίων ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία δεν υφίσταται. Μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, θα προβούμε στα δέοντα».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς. Ακόμη και αν υπάρχει η βούληση από τα Σκόπια ή την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη Συνθήκη μονομερώς, δεν μπορεί να γίνει. Δεν προβλέπεται η δυνατότητα μονομερούς καταγγελίας».

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η ελληνική κυβέρνηση είχε εγκαίρως επισημάνει τα προβλήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι προβλήματα τόσο πολιτικά, γεωπολιτικά όσο και τεχνικά. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ήταν μία Συμφωνία, η οποία τεχνικά, νομικά είχε σοβαρά προβλήματα τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν. Για τον λόγο αυτό, από την αρχή είχαμε τοποθετηθεί, ότι η Συμφωνία αυτή είναι επιζήμια. Τη Συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση».

«Η επόμενη μέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι η Χαμάς»

«Η εξωτερική πολιτική, η διεθνής διπλωματία είναι ένα σύνθετο αντικείμενο, το οποίο δεν χωρεί απλουστευτικές λύσεις», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και συμπλήρωσε: «Η λογική του μανιχαϊσμού, ότι υποστηρίζουμε φανατικά τη μία πλευρά, δεν μπορεί να βρίσκεται στο πεδίο της δικής μας αλληλεπίδρασης».

Ακόμα, ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας: «Άκουσα με έκπληξη όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τη χαμάς, ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό». Τόνισε, επίσης, ότι «θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να υπάρξει πολιτική λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα», προσθέτοντας: «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού. Η επόμενη μέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι η Χαμάς. Δεν μπορεί επ’ ουδενί μέσα στη διακυβέρνηση της επόμενης μέρας να βρίσκονται τρομοκρατικά στοιχεία».

«Η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο»

Αναφερόμενος στα θαλάσσια πάρκα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στηρίζεται σε αρχές τις οποίες δεν υιοθετούμε» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα παραμένει πάντοτε προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, δεν πρόκειται να αποκλείνουμε ποτέ από αυτό. Υποχρέωση της εκάστοτε διπλωματίας να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι με το Διεθνές Δίκαιο».

Με αφορμή την τροποποίηση του κανονισμού για την επιστράτευση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «το παρακολουθούμε», σημειώνοντας, ωστόσο «δεν αξιολογώ ότι η κίνηση του Τούρκου Προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη εθνικής επιστράτευσης είναι κάτι που ασκεί άμεση επίδραση στην Ελλάδα, υπάρχουν συνταγματικά όρια και στην Τουρκία και οφείλει να τα παρακολουθεί». «Θα προχωρήσουμε σε μία απόπειρα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας, η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας», πρόσθεσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.