Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Βαρείς δασμούς εισαγωγής ανακοίνωσε ο Τζ.Μπάιντεν σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα

0

Πανάκριβα γίνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτόξευσε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα σε ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς, μπαταρίες ηλιακές κυψέλες, κρίσιμων ορυκτών, γερανούς για λιμάνια και ιατρικά προϊόντα, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε χάλυβα, αλουμίνιο και ηλεκτρικά οχήματα, 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Αν σκεφθούμε και την απόφαση για το δημοφιλές social media Tik-Tok, ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Οι πρόσθετοι δασμοί βέβαια θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές που ήδη πλήττονται από τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν την οργή της Κίνας, η οποία σίγουρα θα προβεί σε αντίποινα.

Οι αλλαγές είναι κλιμακωτές ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2024 έως το 2026.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τον δασμολογικό συντελεστή να τετραπλασιάζεται, ενώ σε άλλες εισαγωγές διπλασιάζονται ή να επιβάλλονται για πρώτη φορά.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα τα μέτρα σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο σήμερα Τρίτη.

Ο δασμολογικός συντελεστής για τους ημιαγωγούς θα διπλασιαστεί από 25% σε 50% έως το 2025, στοχεύοντας σε έναν κλάδο που ο Μπάιντεν έχει καταστήσει κεντρικό σημείο της ατζέντας του μέσω επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Σε ορισμένα κρίσιμα ορυκτά θα επιβληθεί δασμός ύψους 25% φέτος, ενώ ο φυσικός γραφίτης και οι μόνιμοι μαγνήτες θα έχουν τον ίδιο συντελεστή από το 2026, ενώ κατά 25% θα επιβαρυνθούν οι γερανοί για μεταφορά από πλοίο σε ξηρά από φέτος.

Ο δασμός για τα ηλεκτρικά οχήματα θα τεθεί σε ισχύ φέτος, με τελικό δασμολογικό συντελεστή 102,5%, από 27,5% που είναι τώρα. Και οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα -που σήμερα αντιμετωπίζουν δασμούς 0% ή 7,5%- θα αυξηθούν στο 25% φέτος.

Οι δασμοί στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και στα εξαρτήματα των μπαταριών, θα εκτοξευθούν στο 25% από 7,5% φέτος, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για μη ηλεκτρικά οχήματα θα φορολογηθούν με τον ίδιο συντελεστή από το 2026. Οι δασμοί για τις ηλιακές κυψέλες θα αυξηθούν από 25% σε 50% φέτος.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης δασμό 50% στις σύριγγες και βελόνες φέτος, ενώ οι δασμοί στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως οι αναπνευστήρες και οι μάσκες προσώπου, αυξάνονται στο 25% από 0% ή 7,5% αντίστοιχα. Οι δασμοί στα ιατρικά και χειρουργικά γάντια από καουτσούκ θα ανέβουν στο 25% από 7,5% από το 2026.

Οι δασμολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν αντισταθμιστικές μειώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.