Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων

0

Η Τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της τουρκικής Βουλής η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το Κόμμα AK, το MHP και το CHP ψήφισαν «ναι», ενώ το κόμμα IYI ψήφισε «όχι».

Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως με συντριπτική πλειοψηφία μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης και πλέον αναμένεται μόνο η έγκριση της Ουγγαρίας.

Από τη στιγμή που εγκρίθηκε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσειο την τελική υπογραφή στο πρωτόκολλο.

Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.

Τουρκία και Ουγγαρία ήταν οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, με την Τουρκία να λέει σήμερα το «ναι»

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ»

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε λίγο μετά το «ναι» της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.