Ιερά Σύνοδος: Κηρύγματα στους πιστούς, επιστολές στους βουλευτές κατά του γάμου ομοφύλων

0

Κηρύγματα την Κυριακή στις Εκκλησίες κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και επιστολές στους βουλευτές ετοιμάζουν οι Ιεράρχες, όπως προέκυψε μετά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, για το θέμα της θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου.

Σημειώνεται ότι, η στάση των Ιεραρχών είναι κοινή και ομόφωνη απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης – το οποίο πολλοί ιεράχες χαρακτηρίζουν «αματωλό» – καθώς τάσσονται κατά της επέκτασης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας, υποστηρίζοντας πως είναι αντίθετο με τη διδασκαλία της εκκλησίας.

Οι αποφάσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμη και δημοψήφισμα, πρόταση η οποία ωστόσο απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Ήδη πολλοί Μητροπολίτες έχουν εκφραστεί με έντονο τρόπο κατά του «αμαρτωλού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου.

Χθες (22/01) ο Αρχιεπίσκοπος είχε διαβουλεύσεις με Αρχιερείς σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντάσεις που έχουν προκληθεί στη διοίκηση της Εκκλησίας με αφορμή τον χειρισμό του θέματος του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας.

Για «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της οικογένειας έκανε λόγο παράλληλα ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνός. «Μπορεί να φτάσουμε στο επίπεδο της… τρέλας» δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Αντεπίθεση εκ του άμβωνος και επιστολές στους βουλευτές

Όπως είχε γράψει άλλωστε το CNN Greece, η Εκκλησία έχει στόχο να αντεπιτεθεί σε τρία επίπεδα συντάσσοντας συνολικά τρία κείμενα με διαφορετικούς αποδέκτες.

Το πρώτο κείμενο αφορά την επίσημη ανακοίνωση με τη θέση της Εκκλησίας.

Το δεύτερο θα διανεμηθεί στους ναούς ολόκληρης της χώρας και αφορά την κατήχηση των πιστών εκ του άμβωνος προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία σε κάθε περιοχή για τις θέσεις της εκκλησίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι η επιστολή των ιεραρχών προς όλους τους βουλευτές, με στόχο να γίνει σαφής η θέση της Εκκλησίας και να λειτουργήσει ως μία υπενθύμιση της επιρροής που έχει στους πιστούς, οι οποίοι ταυτόχρονα αποτελούν και ψηφοφόρους.

Το παρασκήνιο της «έκρηξης» – Δεν προειδοποίησε για δημοψήφισμα ο Ιερώνυμος

Το ραντεβού Μητσοτάκη – Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών στις 8 Ιανουαρίου, κρατήθηκε κρυφό για δέκα ολόκληρες ημέρες. Μια πληροφορία όμως, που μεταδόθηκε από δελτία ειδήσεων και αποκάλυψε το τετ-α-τετ, θεωρήθηκε αρχικά… αθέτηση «συμφωνίας κυρίων» από εκκλησιαστικούς κύκλους, στη συνέχεια προκάλεσε πολλά νεύρα σε όσους κάλυπταν και διέψευδαν μέχρι τελευταία στιγμή τη συνάντηση. Αποτέλεσμα ήταν να βγει μέσα σε λίγα λεπτά ανακοίνωση για την Έκτακτη Συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας.

Στο υπουργικό, -πιθανότατα αύριο Τετάρτη- θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική παρέμβαση Ιερώνυμου, ενώπιον δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων, ο οποίος έφτασε μέχρι το σημείο να ρίξει στο τραπέζι ακόμη και την ιδέα ενός δημοψηφίσματος…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προ ημερών ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε την πάγια θέση της Εκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών, τον ενημέρωσε πως θα συγκαλέσει την Ιεραρχία, αλλά δεν είπε τίποτα για δημοψήφισμα. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία ερμηνεύουν το σχόλιο του Αρχιεπισκόπου, ως μία δήλωση «μεσοβέζικη», αντίδραση στις πιέσεις πολλών Ιεραρχών οι οποίοι βρίσκονται στα «κάγκελα» για το νομοσχέδιο.

«Κόκκινος συναγερμός» στο Μαξίμου μετά την πρόταση για δημοψήφισμα

Πάντως η πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς στο Μαξίμου ήχησε «κόκκινος συναγερμός» το πρωί της Παρασκευής και οργανώθηκε άμεση παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ραδιοσταθμό. Το μήνυμα ήταν σαφές, δημοψήφισμα δεν πρόκειται να υπάρξει, οι πολίτες επέλεξαν στις εκλογές την Κυβέρνηση η οποία είχε το συγκεκριμένο ζήτημα στο πρόγραμμά της, ένα πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Απαρατήρητη δεν πέρασε όμως και η δήλωση Ιερώνυμου πως η Εκκλησία «δεν θα πάρει τα όπλα, αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο», και ερμηνεύεται ως μια συγκρατημένη στάση του Αρχιεπισκόπου.

πηγή: https://www.cnn.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.