Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες πριν το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Τρίτη και 13!

0

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Τρίτης 13/2

Την προσεχή Τρίτη 13/2  θα γίνει τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες, όπως ξεκαθάρισε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι.

Η παραπάνω κίνηση έρχεται στον απόηχο της χθεσινής δήλωσης του Μάκη Βορίδη, πως το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα, γεγονός που δημιούργησε αναστάτωση στα μπλόκα των αγροτών.

Και αυτό διότι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είχε πει ότι ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να δει τους αγρότες από τη Δευτέρα.

=Οι αγρότες πάντως από τις 18:00 έως τις 20:00 έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανίων ενώ συνάδελφοί τους κάνουν πορεία προς την Καρδίτσα, όπου θέλουν να φτάσουν στην πλατεία και να πετάξουν γάλατα.

Ποιοι αγρότες θα συναντηθούν με τον Μητσοτάκη

Οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στην συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Τρίτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σύσταση της 15μελούς επιτροπής είναι 6-6-2-1 και συγκεκριμένα είναι έξι αγρότες από τη Μακεδονία και τον Έβρο, έξι από τη Θεσσαλία, δύο από την Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.

Μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι «Η σύσκεψη σήμερα είχε έναν διαδικαστικό χαρακτήρα για να αναλύσουμε τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πως θα τα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα αποφασίστηκε η επιτροπή που θα πάει στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό. Η αντιπροσώπευση θα είναι 15 άτομα, θα είναι έξι από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία, δύο Στερεά Ελλάδα κι ένας από την Πελοπόννησο».

Η επιστολή των αγροτών

Η επιστολή των αγροτών που εστάλη το βράδυ της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει εννέα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Αναλυτικά:

«Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια-Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

Αιτήματα των αγροτικών μπλόκων

Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.

Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.