Κυρ.Μητσοτάκης: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στους αγρότες

0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας εχθές στο ΣΤΑΡ έκανε αντιπολίτευση στον εαυτό του κατηγορώντας την Κυβέρνηση για την ακρίβεια που απασχολεί τους πολίτες, λέγοντας ότι είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τον Ελληνικό λαό, αιτιολογώντας το φαινόμενο ως ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ευρώπη είναι μια ενιαία αγορά και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, εκτός από μερικές που δικαιολογούνται λόγω της ιδιαίτερης δομής της ελληνικής αγοράς.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις όμως, στις τιμές πώλησης των προϊόντων, δηλαδή ίδια ποσότητα για το ίδιο προϊόν πρέπει να πωλείται λίγο-πολύ στην ίδια τιμή εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς όμως να κάνει σύγκριση των μισθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους μισθούς στην Ελλάδα.

Για τους αγρότες ανέφερε ότι πολλά αιτήματά τους είναι δικαιολογημένα. Είπε ότι το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είναι διαχρονικό και παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση, στην οποία είναι ο ίδιος Πρωθυπουργός,  έχει ασχοληθεί για πρώτη φορά σοβαρά με μικτά κλιμάκια για τα προβλήματα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το πρόβλημα από το χωράφι στο ράφι, είπε ότι το ακούει και το συζητάει με όλους τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι απλό…αν ήταν απλό κάποιος θα το είχε ήδη λύσει.

Ενόψει της κινητοποίησης των αγροτών ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας.

«Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα».

Επισήμανε επίσης ότι: «μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον στους αγρότες δήλωσε:

«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και το ξέρουν πολύ καλά. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει χαρακτήρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.