Μεγάλη ανησυχία για το μπαράζ λουκέτων ηχηρών ονομάτων της βιομηχανίας

0

Ανησυχία και τριγμούς προκαλεί το μπαράζ λουκέτων μεγάλων ονομάτων της βιομηχανία; το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας

Μπαράζ λουκέτων ηχηρών ονομάτων της βιομηχανίας το τελευταίο εξάμηνο στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους όπως επικαλούνται οι διοικήσεις ιστορικών εργοστασίων που έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους στην Ελλάδα, αφήνοντας στον δρόμο περίπου 900 οικογένειες.

Τον χορό των λουκέτων άνοιξε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Tupperware καθώς μετά από 56 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η αμερικανική πολυεθνική κατασκευάστρια των πασίγνωστων «τάπερς» για την αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων, αποφάσισε να εγκαταλείψει την χώρα μας.

Η διεύθυνση του εργοστασίου της TUPPERWARE στη Θήβα ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι σταματά τις βιομηχανικές δραστηριότητες της στην Ελλάδα , δημιουργώντας αντιδράσεις, αναστάτωση αλλά και οργή στους τουλάχιστον 200 εργαζόμενους που οδηγούνται στο δρόμο της ανεργίας.

Τον Οκτώβριο του 2023 μετά από μία περίοδο σταδιακής παύσης λειτουργίας, σε οριστικό «λουκέτο» οδηγήθηκε η βιομηχανική μονάδα της Reckitt Benckiser στο Βασιλικό Χαλκίδας στην Εύβοια.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας μετά την παύση της παραγωγής του μαλακτικού ρούχων Quanto από το συγκεκριμένο εργοστάσιο που αποτελούσε την κύρια γραμμή παραγωγής και το κατέστησε (σύμφωνα πάντα με την εταιρεία) ως μη βιώσιμο.

Έτσι αποφασίστηκε η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 οπότε έπαυσε οριστικά η παραγωγή των «Quanto και finish salt».

Η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home AE ιδρύθηκε στην Ελλάδα στις 12 Απριλίου 2019 και την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιά, βάσει τροποποίησης του Καταστατικού της, προχώρησε σε απορρόφηση του κλάδου Υγιεινής Σπιτιού από την εταιρεία Reckit Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε κατόπιν μερικής διάσπασης αυτής. Η κυριότερη δραστηριότητα της είναι η παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση χημικών και χημικοτεχνικών προϊόντων καθαρισμού και αποσμητικών χώρου.

H Reckit Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε, όπως μετονομάστηκε η ΡΕΚΙΤ ΜΠΕΚΙΝΖΕΡ ΕΛΛΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ μετά την προαναφερθείσα διάσπαση κλάδου, είναι η άλλη εταιρεία του Ομίλου στην Ελλάδα. Η κυριότερη δραστηριότητα της είναι η παραγωγή και εμπορία σαπουνιών και απορρυπαντικών προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης καθώς και η εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων

Λουκέτο και για την Crown Hellas Can πρωτοπόρο έως και τον περασμένο Οκτώβριο στο χώρο της μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικών, ζύθου και λοιπών τροφίμων, με παραγωγική παρουσία άνω του μισού αιώνα στη χώρα μας. Οι λόγοι τ ήταν η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορούσε να παραχθεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δοχεία που παρασκευάζονταν από το εργοστάσιο της Πάτρας είχαν υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος.

Η απόφαση αυτή επηρέασε τους 121 εργαζόμενους που εργάζονταν σε αυτό. Σύμφωνα με την εταιρεία, μετά από διαβουλεύσεις και με το Επιχειρησιακό Σωματείο, εκπόνησε «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου», το οποίο έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των εργαζομένων, αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις.

Ακόμη 39 θέσεις εργασίας χάθηκαν όταν τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία έκλεισε τη γραμμή παραγωγής άκρων (καπάκια) που διαθέτει στην Κόρινθο επικαλούμενη πως το προϊόν ήταν παλαιάς τεχνολογίας και είχε συρρικνωθεί σημαντικά η πελατειακή βάση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν το πρόγραμμα εθελούσια εξόδου που πρότεινε η εταιρεία. Το 2022 ο μέσος όρος του προσωπικού της εταιρείας ήταν 330 εργαζόμενοι έναντι των 375 το 2021 (μόνιμο και εποχιακό προσωπικό).

Και από τον μαύρο «Οκτώβριο» του 2023 για τη βιομηχανία φτάνουμε Μάρτιο, όπου σαν κεραυνός έπεσε η απόφαση της ιστορικής υαλουργίας Γιούλα στο Αιγάλεω να βάλει λουκέτο ύστερα από 77 χρόνια λειτουργίας αφήνοντας στον δρόμο 300 οικογένειες. Ο πορτογαλικός όμιλος BA, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα μόλις επτά χρόνια μετά την απόκτησή του από τους Έλληνες ιδιοκτήτες του.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης για το κλείσιμο της υαλουργίας Γιούλα, νέο λουκέτο ανακοινώθηκε την Πέμπτη αυτή τη φορά στη Βόρειο Ελλάδα. Η χαρτοποιία Sonoco Hellas ανακοίνωσε στους 98 εργαζομένους της ότι κλείνει τα δύο εργοστάσιά της σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το λουκέτο θα μπει την 1η Ιουνίου 2024 ενώ προβλέπεται να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Η Sonoco Hellas αποτελεί την ιστορική συνέχεια του εργοστασίου παραγωγής κώνων κλωστοϋφαντουργίας ΕΒΙΕΝ το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τη δεκαετία του 70 στη Β. Ελλάδα. Το 1998 η ΕΒΙΕΝ εξαγοράστηκε από την αμερικανική εταιρεία Sonoco Alcore και μετονομάστηκε σε Sonoco Hellas.

Στις αιτίες για το νέο λουκέτο φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το υψηλό κόστος ενέργειας καθώς η Sonoco Hellas είναι ενεργοβόρος βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε επενδύσει στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να συνδεθεί στο δίκτυο λόγω έλλειψης χωρητικότητας. Επίσης η ελληνική θυγατρική ήταν αντιμέτωπη με τις δομικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς, όπως το μικρό μέγεθος της.

Βάσει του τελευταίου δημοσιευμένου ισολογισμού, η Sonoco Hellas το 2021 είχε κύκλο εργασιών 19,93 εκατ. ευρώ από 14,87 εκατ. ευρώ το 2020 ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιές προ τόκων και φόρων ύψους 351 χιλιάδων ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μητρικό αμερικανικό όμιλο Sonoco, οι καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως ανήλθαν σε 7,3 δισ. δολάρια με την εταιρεία να διαθέτει πάνω από 310 παραγωγικές μονάδες σε όλο τον κόσμο απασχολώντας περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους. Η Sonoco είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ στην ελληνική αγορά εισήλθε το 1997 όταν εξαγόρασε αρχικά το 35% και στη συνέχεια το σύνολο της ΕΒΙΕΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.