Μόνο υποσχέσεις μοίρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους αγρότες, σκληραίνει τη στάση του το ΔΝΤ

0

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με εκπροσώπους αγροτών στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ και υποσχέθηκε δράση για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες τους. Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιούσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι μπορεί να «μετανιώσουν» για τα μέτρα στήριξης

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ υποσχόμενη νέες πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή τους, μετά από μια ημέρα μαζικών διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες.

Η Φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, ο οποίος ξεκίνησε τη συνάντηση, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αμέσως μετά το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ντε Κρόο επεσήμανε ότι η γεωργία αντιμετωπίζει σήμερα πολλά ζητήματα που κυμαίνονται από το βάρος της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας» μέχρι την υπερβολική ρύθμιση.

«Οι αγρότες θέλουν να γίνουν εταίροι της κλιματικής μετάβασης, δεν έχω δει κανέναν αγρότη που να μην αγαπά τη φύση, ζουν από τη φύση», είπε, προσθέτοντας ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολη. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών τόνισαν τη σημασία να τεθεί η γεωργία στο επίκεντρο των αγροδιατροφικών πολιτικών της ΕΕ, σύμφωνα με στενή πηγή του Euronews.

Αν και χαιρέτησαν πρωτοβουλίες όπως ο στρατηγικός διάλογος που ξεκίνησε πρόσφατα από τη φον ντερ Λάϊεν, σύμφωνα με την πηγή, είπαν ότι τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να προσφέρουν συγκεκριμένες απαντήσεις στους αγρότες. «Είμαι πολύ ευαίσθητη στο μήνυμα ότι οι αγρότες ανησυχούν για τα διοικητικά βάρη», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής.

Αργότερα είπε στους αγρότες ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα παρουσιάσει ένα πακέτο με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει το θέμα, κατά την επόμενη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 26 Φεβρουαρίου.

«Ωδή» στους αγρότες

«Οι αγρότες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης και η δουλειά τους συμβάλλει σημαντικά στην επισιτιστική μας ασφάλεια και μάλιστα στον τρόπο ζωής μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά το Συμβούλιο της ΕΕ. Επαίνεσε την ανθεκτικότητά τους αναφέροντας τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγικότητας κατά 13% πέρυσι και τη συμβολή στο εξωτερικό εμπόριο του μπλοκ καθώς οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5% την ίδια περίοδο.

«Αλλά οι προκλήσεις παραμένουν πολλές. Για παράδειγμα, η αύξηση στις τιμές που οδηγεί σε αβεβαιότητα και, φυσικά, η ανάγκη να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ενώ εργαζόμαστε με υψηλά πρότυπα και προστασία του περιβάλλοντος», είπε. «Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ διαθέτει σχεδόν το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τη γεωργία.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα των ευρωπαίων αγροτών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως όσον αφορά στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στους όρους εισαγωγής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να εκχωρήσουν χρήματα από άλλα χρηματοοικονομικά κονδύλια του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού του μπλοκ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου των 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), το πρόγραμμα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ, θα επηρεαστεί από αυτήν την αναδιάταξη μαζί με τα ταμεία συνοχής ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η περικοπή στον προϋπολογισμό της ΚΓΠ που αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ θεωρείται ως επί το πλείστον τεχνική και «δεν θα μεταφραστεί σε περικοπές στις πληρωμές των αγροτών», είπε πηγή της ΕΕ στο Euronews. Τα χρήματα θα προέλθουν από τεχνική βοήθεια για κονδύλια προώθησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Καμπανάκι από τη Γκεοργκίεβα

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορεί να «μετανιώσουν» που στήριξαν τους αγρότες που διαμαρτύρονται. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθούν στις εκκλήσεις για μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από αγρότες που διαμαρτύρονται σε όλη τη «γηραιά ήπειρο», διαφορετικά μπορεί να το μετανιώσουν, δήλωσε χθες (1/2) η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Αγρότες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο μεταξύ άλλων διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες κατά βάση ειρηνικά, με στόχο να κερδίσουν παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών. «Βλέπετε τους αγρότες να διαμαρτύρονται. Σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω ότι αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και δεν είναι εύκολο να κάνουν τη δουλειά που κάνουν», είπε η Γκεοργκίεβα στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

H Kρισταλίνα Γκεοργκίεβα

«Αλλά αν αυτό το συναίσθημα συνεχιστεί και στριμώξει τις κυβερνήσεις σε μια γωνιά όπου δεν θα μπορούν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για (την) ισχύ των οικονομιών τους, τότε μπορεί να έρθουν μέρες που θα το μετανιώσουν», πρόσθεσε.

Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με θέμα «το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας». Μετά τη Σύνοδο, ο Μακρόν είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία κατάφερε να πείσει την ΕΕ να «επιβάλει αυστηρότερους κανόνες» για τις εισαγωγές δημητριακών και πουλερικών, μεταξύ άλλων από την Ουκρανία.

Η Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια μιας ευρείας ενημέρωσης με δημοσιογράφους που έθιξε τα ζητήματα του δημόσιου χρέους, τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και τις διαπραγματεύσεις του Ταμείου με την Αργεντινή, την Αίγυπτο και το Πακιστάν. «Μιλούσα με αρκετούς φορείς χάραξης πολιτικής, ειδικά από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών, και αναγνωρίζουν τη σημασία της δημοσιονομικής εξυγίανσης», είπε.

«Αλλά αναγνωρίζουν επίσης πόσο δύσκολο είναι να αποσυρθείς από την υποστήριξη». «Είναι εύκολο να το δώσεις· είναι δύσκολο να το πάρεις πίσω», πρόσθεσε. Κάλεσε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να εργαστούν για την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων που εξαντλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 κλείνοντας τα φορολογικά κενά και αξιολογώντας την ποιότητα των υφιστάμενων δημόσιων δαπανών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.