«Όχι» από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία στην επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα – Ποιες χώρες δεν θα στείλουν πλοία

Η Ελλάδα από τις λίγες χώρες που ανακοίνωσαν ανοιχτά ότι θα στείλουν φρεγάτα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα τη συγκρότηση συνασπισμού, με την ονομασία Prosperity Guardian, για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ωστόσο αρκετές είναι οι χώρες που δεν θα συμμετέχουν. 

Αρχικά, η Ουάσινγκτον έκανε λόγο για συνασπισμό 10 χωρών και στη συνέχεια ανέβασαν σε 20 τον αριθμό των κρατών που συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην Prosperity Guardian. Υπενθυμίζεται πως αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα στείλει φρεγάτα για να συμμετάσχει στην εν λόγω επιχείρηση.

Όμως, κάποιες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες ανέφεραν πως οι προσπάθειές τους να προστατεύσουν τη διέλευση εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα θα είναι στο πλαίσιο υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι μιας νέας επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ. 

Η έλλειψη λεπτομερειών και σαφήνειας για το τι πραγματικά θα γίνει τελικά έρχεται να προστεθεί στη σύγχυση των ναυτιλιακών εταιρειών, κάποιες από τις οποίες ήδη αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων τους μετά τις επιθέσεις που διαπράττουν οι αντάρτες Χούθι, ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Prosperity Guardian: Τι έχουν ανακοινώσει οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε την Τρίτη τη συγκρότηση διεθνούς συνασπισμού για τη διασφάλιση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά θάλασσα, με την ονομασία επιχείρηση Prosperity Guardian.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι στον συνασπισμό, πέρα από τις ΗΠΑ, θα μετάσχουν οι Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Σεϊχέλες.

Δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, ο Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Αυστραλία επίσης εντάχθηκαν στον συνασπισμό και ότι το σύνολο των χωρών είναι 20. Όμως, σημείωσε ότι τουλάχιστον οχτώ χώρες που μετέχουν στην επιχείρηση Prosperity Guardian δεν ήθελαν αυτό να ανακοινωθεί.

Η ανακοίνωση Δένδια για την ελληνική φρεγάτα

Το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θα συμμετάσχει στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να συμμετάσχει φρεγάτα στην επιχείρηση.

«Η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», επεσήμανε στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας.

Η αντίδραση των άλλων χωρών στην επιχείρηση Prosperity Guardian

Το γαλλικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά θάλασσα και σημείωσε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα πλοία της χώρας θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανέφερε αν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις. Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες της βρίσκονται στο Τζιμπουτί.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά θάλασσα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, έπειτα από αίτημα που έκαναν Ιταλοί πλοιοκτήτες. Όμως, επεσήμανε ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο υφιστάμενων επιχειρήσεων και όχι για την Prosperity Guardian. 

Από την άλλη η Ισπανία τόνισε ότι θα μετάσχει μόνο σε επιχειρήσεις υπό το ΝΑΤΟ ή συντονισμένες από την ΕΕ. «Δεν θα μετάσχουμε μονομερώς σε επιχείρηση στην Ερυθρά θάλασσα», επεσήμανε.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι το αντιτορπιλικό HMS Diamond θα ενταχθεί στην επιχείρηση Prosperity Guardian. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο συνασπισμός θα λειτουργήσει ως μέρος της Combined Maritime Forces, της υφιστάμενης ναυτικής σύμπραξης υπό τις ΗΠΑ.

Όσο για την Αυστραλία, θα στείλει 11 στρατιωτικούς, για να συνδράμει στην επιχείρηση Prosperity Guardian, αλλά όχι πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος. Ο υπουργός Άμυνας, Ρίτσαρντ Μαλς, εξήγησε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένες στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού.

Τέλος, η Ολλανδία θα στείλει δύο αξιωματούχους και η Νορβηγία άλλους 10 στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται η έδρα της CMF. Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα μετάσχει στην επιχείρηση στέλνοντας έναν αξιωματούχο. 

Ποιοι συνασπισμοί ενεργούν στην περιοχή

Το ναυτικό αρκετών χωρών ήδη είναι μέρος των διεθνών επιχειρήσεων για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, προστατεύουν τα πλοία από πειρατές, που επί χρόνια κάνουν επιθέσεις σε πλοία ανοιχτά της Σομαλίας.

Μεταξύ άλλων, στην περιοχή είναι σε εξέλιξη:

Η επιχείρηση Atlanta της ΕΕ. Δραστηριοποιείται ανοιχτά από το Κέρας της Αφρικής και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, σε υποστήριξη των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την προστασία από την πειρατεία. Η έδρα της είναι στην Ισπανία.

– Η επιχείρηση Agenor, υπό την Ευρώπη, έχει στόχο να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα στενά του Ορμούζ, βασική θαλάσσια διαδρομή για τις εξαγωγές πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου.

– Η CMF είναι ένας πολυεθνικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, με έδρα το Μπαχρέιν. Έχει 39 μέλη, μεταξύ των οποίων χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Μία από τις αποστολές της είναι η Compined Task Force 153, που δραστηριοποιείται στην Ερυθρά θάλασσα.

Πηγή pronews

Τα σχόλια είναι κλειστά.