Οι «7» λόγοι που οι Ρώσοι άλλαξαν τη ροή του πολέμου – Ποια συστήματα καθήλωσαν τους Ουκρανούς

0

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιοχή του Χάρκοβου, όπου οι Ρώσοι πλέον ελέγχουν μια περιοχή 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων μετά από τετραήμερες επιχειρήσεις και δείχνουν ότι έχουν αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ τους, για τα καλά.

Παράλληλα, η εκκαθάριση συνεχίζεται στην άλλη πόλη στρατηγικής σημασίας, το Βόβτσανσκ, το οποίο δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τη ρωσική Αεροπορία με κατευθυνόμενες βόμβες. 

Πώς όμως έφτασαν οι Ρώσοι μετά την ήττα του φθινοπώρου του 2022 και την εκδίωξή τους από το 60% των εδαφών που είχαν καταλάβει από τις αρχές του πολέμου, να αντιστρέψουν την τακτική και στρατηγική κατάσταση;

Vovchansk, Kharkiv region today.

The city is under constant Russian shelling. pic.twitter.com/m6Bu5UDWf0

— Clash Report (@clashreport) May 14, 2024

Chasov Yar

Bogdanovka

Kalinovka

Advancement of assault groups of the Russian Armed Forces near Bogdanovka, towards Kalinovka pic.twitter.com/GQNlDqE794

— — GEROMAN — time will tell – 👀 — (@GeromanAT) May 14, 2024

Ukrainian TG channel reports:

Kharkov region. The enemy entered the central part of the village of Bugrovatka . The Defense Forces attacked enemy infantry with drone drops near the intersection of Sadovaya and Zarechnaya streets

📍 50.253015, 36.823480 pic.twitter.com/H1eSedopo6

— — GEROMAN — time will tell – 👀 — (@GeromanAT) May 14, 2024

Πώς οι Ρώσοι άλλαξαν την κατάσταση του πολέμου

1) Χρήση FPV και σμηνών drone

Οι Ρώσοι έχουν ενσωματώσει τη χρήση FPV (First Person View) drones για την ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Τα FPV drones επιτρέπουν την άμεση παρακολούθηση του πεδίου της μάχης από απόσταση, δίνοντας τη δυνατότητα για στοχευμένες επιθέσεις με ελάχιστο κίνδυνο για το προσωπικό.

Επίσης, σε αντιαρματικό ρόλο, η χρήση FPV drones προσφέρει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα (ATGM).

Το χαμηλό κόστος (πολλές φορές κάτω των 1000 ευρώ) επιτρέπει τη μαζική παραγωγή και χρήση τους, ενώ η οικονομική αποδοτικότητα τους τα καθιστά ιδανικά για παρατεταμένες συγκρούσεις.

FPV takes out a Ukrainian motor boat on the Dnieper River.

The place continues to be a death trap for Ukrainians. pic.twitter.com/nY1VxV5JIb

— Fennec_Radar (@RadarFennec) May 14, 2024

2) Μαζική τοποθέτηση κιτ UMPK για τη μετατροπή σοβιετικών βομβών FAB σε κατευθυνόμενα όπλα

Η Ρωσία έχει εφαρμόσει κιτ μετατροπής που επιτρέπουν τη μετατροπή παλαιών σοβιετικών βομβών σε κατευθυνόμενες βόμβες με δυνατότητα πλήγματος εκτός των ζωνών αεράμυνας (standoff capability).

Αυτά τα κιτ αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια των επιθέσεων, επιτρέποντας την πλοήγηση του όπλου με τη χρήση GLONASS και εμβέλεια ως και 70 χιλιόμετρα, ανάλογα πάντα με το υψόμετρο άφεσης από το αεροσκάφος.

Η δυνατότητα μετατροπής παλαιών πυρομαχικών μειώνει την ανάγκη για την παραγωγή νέων όπλων, κάνοντας τη στρατιωτική προσπάθεια πιο οικονομική και αποτελεσματική.

A segment from a recently released Russian MoD video showing one or more VKS Su-34 strike fighters – armed with UMPK-equipped FAB-500 M-62 bombs – taxiing and taking off from Morozovsk air base in Russia’s Rostov Oblast. pic.twitter.com/4HnLkRLqGX

— Guy Plopsky (@GuyPlopsky) May 14, 2024

3) Τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού Krasnopol αξιοποιήθηκαν από τη χρήση FPV

Τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού Krasnopol έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσω της χρήσης FPV drones για αναγνώριση και καθοδήγηση.

Τα drones επιτρέπουν τoν ακριβή εντοπισμό στόχων και την καθοδήγηση των βλημάτων με μεγαλύτερη ακρίβεια, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων πυροβολικού.

Ukrainian trenches in the Kharkov region being taken apart by Russian 152mm artillery using Krasnopol guided projectiles. pic.twitter.com/dlMXQeJbVf

— Fennec_Radar (@RadarFennec) May 13, 2024

4) Η τοποθέτηση περιμετρικής προστασίας anti-drone στα άρματα μάχης

Για την αντιμετώπιση των απειλών από FPV drones, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει νέα περιμετρικά συστήματα θωράκισης για τα άρματα μάχης τους.

Αυτά τα συστήματα, γνωστά και ως «άρματα χελώνα» παρέχουν μια επιπλέον ασπίδα κατά των εναέριων απειλών σε περιβάλλοντα μάχης με αυξημένο κίνδυνο αεροπορικού πλήγματος από drone.

5) Η επιστροφή της ρωσικής Αεροπορίας

Η ρωσική αεροπορία έχει επιστρέψει στο πεδίο της μάχης μετά από μια απουσία 1.5 ετών, λόγω δύο κύριων παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας είναι πως η καταστολή της ουκρανικής αεράμυνας και ιδιαίτερα το πλήγμα του περασμένου φθινοπώρου που κατέστρεψε 16 ουκρανικά συστήματα S-300, σχεδόν το σύνολο των S-300 της Ουκρανίας, «ελευθέρωσε» τον εναέριο χώρο πάνω από τα μέτωπα των ρωσικών επιχειρήσεων εδάφους.

Κατά δεύτερον, η χρήση των UMPK (Universal Modular Precision Kit) αύξησε την ικανότητα των χειρουργικών χτυπημάτων χωρίς να υπάρχουν οι περιορισμοί που είχαν παλαιότερα όπλα, ιδίως σε αποστολές υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων.

6) Η ευρεία χρήση προηγμένων πυραυλικών όπλων

Η Ρωσία έχει αυξήσει τη χρήση προηγμένων πυρομαχικών, όπως το υπερ-υπερηχητικό KH-47M2 Kinzhal, εκμεταλλευόμενη την αυξημένη διαθεσιμότητά τους. Αυτά τα βλήματα, λόγω των μοναδικών δυνατοτήτων τους, επιτρέπουν τη διεξαγωγή πληγμάτων με παραμέτρους που άλλα συστήματα δεν διαθέτουν.

Infrequent video of the Kinzhal MiG-31K aeroballistic missile carrier pic.twitter.com/S8db0rMGSx

— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) March 14, 2024

7) Η ρωσική αμυντική βιομηχανία σε πλήρη ρυθμό παραγωγής

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει τεθεί σε πλήρη ρυθμό παραγωγής, επιτρέποντας την αντικατάσταση των ποσοτήτων πυρομαχικών που είχαν αναλωθεί, όπως στην περίπτωση των βαλλιστικών πυραύλων Iskander.

Αυτή η αυξημένη παραγωγή έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των ρωσικών δυνάμεων, επιτρέποντας την διατήρηση της έντασης των επιχειρήσεων και την ανανέωση των αποθεμάτων.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν καταρρεύσει αλλά αμύνονται σκληρά και οργανωμένα

Σε κάθε περίπτωση, με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι επιχειρήσεις, αναμένεται ότι οι μάχες θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αμύνονται ηρωικά και το πείσμα τους ήδη έχει δυσκολέψει τον ρωσικό Στρατό.

Σύμφωνα με τον Ολεξάντρ Σίρσκι, το Βόβτσανσκ «δεν έχει στρατηγική σημασία», όπως δεν είχαν και οι πόλεις Μαριούπολη, Αβντίιβκα και Μπαχμούτ, οι οποίες κόστισαν τη ζωή 100.000 Ουκρανών στρατιωτών για την άμυνά τους, πριν τελικά πέσουν στα χέρια των επιτιθέμενων.

Στην επίθεση στο Χάρκοβο, ο στόχος διαφέρει: δεν είναι η κατάληψη της ίδιας της πόλης, αλλά ο έλεγχος του περιφερειακού δρόμου.

Οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για αστικές συγκρούσεις, προτιμώντας να περικυκλώσουν την ουκρανική άμυνα και να περιμένουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.