Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου – Τρόμος στην Ευρώπη για νέα κρίση

0

«Αυτό το LNG ήταν μια ανακούφιση για την Ευρώπη και συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη για τους καταναλωτές, μετά από μια μακρά περίοδο ρεκόρ υψηλών τιμών που προκλήθηκαν από τη μείωση της ρωσικής προσφοράς», δήλωσε ο Didier Holleaux, πρόεδρος της εμπορικής ένωσης EuroGas.

Ωστόσο, η έλλειψη πρόσθετης ικανότητας εξαγωγής αερίου των ΗΠΑ «θα κινδύνευε να αυξήσει και να παρατείνει την παγκόσμια ανισορροπία εφοδιασμού», συνέχισε ο Holleaux.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η ηγεσία του μπλοκ δεν θα παρασυρθεί σε «κερδοσκοπίες για πιθανές περικοπές των ΗΠΑ στην παραγωγή ή την προσφορά στην ΕΕ», δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει ανακοινώσει καμία τέτοια κίνηση.

Το άτομο αυτό μίλησε ανώνυμα για να συζητήσει το ευαίσθητο πολιτικό και διπλωματικό ζήτημα.

Ο εθνικός σύμβουλος του Μπάιντεν για το κλίμα, Αλί Ζαϊντί, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση ή εάν θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των αδειών από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Επίσης, το υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεσμεύτηκαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον περασμένο μήνα στο Ντουμπάι να ξεκινήσουν τη «μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα».

Αλλά αυτό δεν άλλαξε το καθεστώς των Ηνωμένων Πολιτειών ως του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου και του μεγαλύτερου εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο — ούτε μείωσε την ευρωπαϊκή «δίψα» για αμερικανικά καύσιμα.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, το μπλοκ δεν έχει θέσει προθεσμία για τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης για το αέριο στην εταιρεία πληροφοριών εμπορευμάτων ICIS.

Επίσης, σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να χρειαστεί συνεχή πρόσβαση στις αμερικανικές εξαγωγές την επόμενη δεκαετία.

«Πώς πέρασε η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Ρωσία να περιορίζει τις ροές των αγωγών;» είπε ο Marzec-Manser. «Πρώτον, είναι η μείωση της ζήτησης. Αλλά δεύτερον, έχει συμπληρώσει τη ζήτηση με LNG, μεγάλο μέρος από τις ΗΠΑ. Έτσι διατηρήθηκε η ισορροπία».

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προμήθευαν σχεδόν το ένα πέμπτο του συνόλου του φυσικού αερίου στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από 5% το 2021. «Έτσι είναι μια σημαντική ιστορία ανάπτυξης», είπε.

Τα φώτα δεν θα σβήσουν στην Ευρώπη εάν υπάρξει καθυστέρηση στην έγκριση των νέων αδειών εξαγωγής των ΗΠΑ, δήλωσε ο Leslie Palti-Guzman, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών αγοράς της Synmax.

Πέντε έργα υπό κατασκευή θα διπλασιάσουν την ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου που ρέει από τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ έως το 2026, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Κίνδυνος η Ευρώπη να γίνει «όμηρος» του Κατάρ

Ωστόσο, μετά από αυτό, οποιαδήποτε σημαντική επιβράδυνση από την πλευρά των ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να υπογράψουν συμβόλαια με το Κατάρ, το οποίο σχεδιάζει επίσης σημαντική επέκταση της επέκτασης LNG της κρατικής εταιρείας του, πρόσθεσε ο Palti-Guzman.

«Θα ωθήσει τους Ευρωπαίους και Ασιάτες αγοραστές στα χέρια του Κατάρ για την επόμενη γενιά προμήθειας», δήλωσε ο Palti-Guzman.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής LNG στον κόσμο. Έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην κατασκευή υποδομών για να αυξήσει την εισαγωγική της ικανότητα, προσθέτοντας έξι νέους λιμενικούς τερματικούς σταθμούς από τις αρχές του 2022 ως μέρος των προσπαθειών απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο – συχνά παρά τις αντιρρήσεις από περιβαλλοντικές ομάδες.

Η επέκταση θα σημαίνει ότι έως το 2030 θα είναι σε θέση να λαμβάνει περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου καυσίμου, αύξηση άνω του 25% σε σύγκριση με το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, μια ανάλυση της αλλαγής της προσφοράς από ειδικούς στο Baker Institute for Public Policy του Rice University πέρυσι προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινδύνευαν να δημιουργήσουν το ίδιο είδος υπερβολικής εξάρτησης από έναν προμηθευτή όπως είχαν με τη Μόσχα στο παρελθόν.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι αγοραστές απέφευγαν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με προμηθευτές των ΗΠΑ, αφήνοντάς τους σε κίνδυνο μελλοντικών διαταραχών ή πιέσεων της αγοράς.

Δεν επιδιώκουν όλοι στην Ευρώπη να διατηρήσουν την τρέχουσα κατάσταση. Η Κάθριν Χέννεμπεργκερ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, απευθύνθηκε σε ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ζητώντας τους να απορρίψουν μια τεράστια μονάδα LNG που έχει προτείνει η Venture Global για τη Λουιζιάνα.

«Η επέκταση της νέας υποδομής ορυκτών καυσίμων -ιδίως η υποδομή LNG για το αέριο- αντιβαίνει σαφώς στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα», είπε η Χέννεμπεργκερ.

πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.