Ρόμπερτ Φίτσο, ο μοναδικός που διαφωνεί με την κλιμάκωση του πολέμου και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία

0

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε πυροβολισμούς και τραυματίστηκε μετά από μια συνεδρίαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASR.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε 4 πυροβολισμούς και τραυματίστηκε στην κοιλιά και το στήθος.

⚡️⚡️⚡️ The first minutes after the attack on Robert #Fico – the prime minister’s security guards evacuate him to his motorcade while eyewitnesses hold the shooter

According to preliminary information from Slovak media, Fico was shot multiple times. One to the abdomen, one to the… pic.twitter.com/vhcYPPjjlg

— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Λούμπος Μπλάχα, επιβεβαίωσε ότι ο Φίτσο τραυματίστηκε από τα πυρά.

Την “άθλια επίθεση” καταδίκασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζοντας πως “τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν το ύψιστο κοινωνικό αγαθό, που είναι η δημοκρατία”. “Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένεια του”, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσαν σοκαρισμένοι από το συμβάν. “Τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες πράξεις βίας”, τόνισε με ανάρτηση του στο Χ ο Σ. Μισέλ, με την Ρ. Μέτσολα να αναφέρει: “Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή”.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς δήλωσε μέσω ανάρτησης του στο X: “Είμαι σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό του Σλοβάκου πρωθυπουργού, Ρόμπερτ Φίτσο. Η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική”.

Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι αναρτήσεις των πρωθυπουργών της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι καταδίκασαν σοκαρισμένοι το γεγονός και εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους προς τον Ρ. Φίτσο.

“Είμαι σοκαρισμένος από την τραγική αυτή είδηση. Όλες οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένεια του”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. 

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα δήλωσε επίσης σοκαρισμένος από την είδηση, ευχόμενος με τη σειρά του ταχεία ανάρρωση στον Σλοβάκο ομόλογο του, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Μαρσέλ Τσολάκου, υπογραμμίζοντας πως οι δράστες πρέπει να τιμωρηθούν.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση και παραμένει σε συναγερμό για την ασφάλεια της περιοχής. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται από τις αρχές τις επόμενες ώρες.

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Φίτσο είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε στο νοσοκομείου. Αφού σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο.

Η σλοβακική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων έστειλε ελικόπτερο στην πόλη Χάντλοβα για τη μεταφορά σε νοσοκομείο του 59χρονου Σλοβάκου πρωθυπουργού

Όλα έγιναν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και βγαίνοντας από το κτίριο ο Ρόμπερτ Φίτσο δέχθηκε πυροβολισμούς.

Ο δράστης είναι σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ 71 ετών και ανακρίνεται, ενώ σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες στόχος του ήταν ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Słowackie media podały, że premier kraju Robert #Fico został ranny. Został przewieziony do szpitala.

Na nagraniu prawdopodobnie widać moment zatrzymania skrytobójcy.

Zemsta USA na Słowakach? pic.twitter.com/w4HEP8wAat

— Piotr Panasiuk (@PanasukPetr) May 15, 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.