Στενεύουν τα περιθώρια για τις επιχειρήσεις για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

0
Μόλις δύο εβδομάδες περιθώριο, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, έχουν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για να προχωρήσουν στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με POS, κάνοντας αναβάθμιση των λογισμικών τους όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Όσοι δεν ακολουθήσουν τις αυστηρές οδηγίες κινδυνεύουν με αυστηρές κυρώσεις, καθώς η εν λόγω απόφαση αναμένεται να μετατραπεί σε νόμο του κράτους με τροπολογία που θα κατατεθεί στην βουλή, εντός των επόμενων ημερών.

Σε όποιον δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η επιβολή προστίμου αναστέλλεται κατ’ εξαίρεση έως και 1/3/2024, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν καταθέσει νόμιμα σχετικό αίτημα για την προμήθεια τερματικού αποδοχής καρτών και αναμένουν την εγκατάστασή του.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ αν:

α) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Για την υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πέραν των προθεσμιών επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται:

  • τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και
  • τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 3/12/2024.
Μπαράζ «προειδοποιητικών» μηνυμάτων

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν e-mails στις πρώτες 15.000 επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακή μηχανή και οι πάροχοι των οποίων έχουν αναβαθμίσει τα POS τους.

Τα μηνύματα καλούν τις επιχειρήσεις να διασυνδέσουν άμεσα τα POS τους με τις ταμειακές μέχρι την 29η Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα αυτά αναρτήθηκαν στους λογαριασμούς της κάθε επιχείρησης στο myAADE, στο πεδίο «Τα Μηνύματά Μου».

Καθημερινά θα αποστέλλονται αντίστοιχα e-mails και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, για τις οποίες οι πάροχοι POS και οι κατασκευαστές ταμειακών μηχανών θα ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, ότι η διασύνδεσή τους είναι έτοιμη να προχωρήσει.

ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.