Βρώμικα παιχνίδια ΗΠΑ με τις ρωσικές τράπεζες – «Θυσίασαν» φίλιες χώρες για να χτυπήσουν τον Putin, τι συνέβη στο εμπόριο

0

«Οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μπορούν να ανακαλύψουν τα πάντα», δήλωσε η Elina Ribakova του Peterson Institute for International Economics

Τα βρώμικα παιχνίδια των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας συνεχίζονται, καθώς στη σκιά των επίσημων κυρώσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος των αμερικανικών κατά των ρωσικών τραπεζών.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το εμπόριο αγαθών καθώς έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη μεταφορά χρημάτων μέσα και έξω από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους και Ρώσους χρηματοδότες.

Οι εμπορικοί όγκοι της Μόσχας με βασικούς εταίρους, όπως η Τουρκία και η Κίνα, έχουν υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού οι ΗΠΑ στόχευσαν διεθνείς τράπεζες που βοηθούν τη Ρωσία να αποκτήσει κρίσιμα προϊόντα για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια.

Ένα εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ, που εφαρμόστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, ώθησε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν τους Ρώσους αντισυμβαλλομένους και να αποφύγουν τις συναλλαγές σε μια σειρά νομισμάτων.

«Έχει γίνει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που χρειάζεται για να αποκτήσει αυτά τα αγαθά», δήλωσε στους Financial Times, η Anna Morris, αναπληρώτρια βοηθός γραμματέας για παγκόσμιες υποθέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Είναι σίγουρα ένας στόχος να γίνει πολύ πιο δύσκολη η ροή αυτών των χρημάτων, να αυξηθεί το κόστος για τους Ρώσους και να επηρεαστεί το σύστημα.

Η αναστάτωση είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Οι μεσάζοντες

Η υπέρβαση των περιορισμών απαιτεί τώρα ένα αυξανόμενο δίκτυο μεσαζόντων για να αποφευχθεί ο ρυθμιστικός έλεγχος, ακόμη κι αν οι συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος μετατροπής νομισμάτων και προμήθειας.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο κάθε μήνα.

Τον έναν μήνα είναι δολάρια, τον άλλο μήνα είναι ευρώ.

Μέσα σε έξι μήνες βασικά δεν θα μπορεί η Ρωσία να κάνει τίποτα.

Το λογικό τελικό σημείο αυτού είναι η μετατροπή της Ρωσίας σε Ιράν», δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος επενδυτής, αναφερόμενος στις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Το εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για να στοχεύσει τράπεζες σε χώρες που κατέγραψαν απότομες αυξήσεις στο εμπόριο με τη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι εξαγωγές αγαθών «υψηλής προτεραιότητας» της Τουρκίας —ειδών κυρίως για μη στρατιωτική χρήση αλλά που προσδιορίζονται ως κρίσιμα για την πολεμική προσπάθεια, όπως μικροτσίπ— στη Ρωσία και σε πέντε πρώην σοβιετικές χώρες εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Trade Data Monitor, ο όγκος έφτασε τα 586 εκατομμύρια δολάρια το 2023, μια πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με τον όγκο προ του πολέμου.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία μειώθηκαν κατά ένα τρίτο έτος σε ετήσια βάση στα 2,1 δισ. δολάρια.

Και η αξία των αναφερόμενων εξαγωγών αγαθών υψηλής προτεραιότητας στη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες μειώθηκε κατά 40% στα 93 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δείχνοντας τον αντίκτυπο του εκτελεστικού διατάγματος.

Οι απότομες μειώσεις στις εξαγωγές που σχετίζονται με τον πόλεμο αποδίδονται στον φόβο των τραπεζών για επιπτώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή σε δολάρια και να «ακρωτηριάσουν» τις τράπεζες αποκόπτοντάς τους από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πλήξει τις τράπεζες με δευτερεύουσες κυρώσεις εάν υποψιάζεται ότι έχουν να κάνουν με εταιρείες που έχουν απαγορευτεί λόγω των δεσμών τους με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

1_668.JPG

Η χρηματοπιστωτική ισχύς των ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε η Elina Ribakova, ανώτερη συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.

«Μπορεί να ανακαλύψει εάν κάνετε κάτι λάθος, ακόμα και η πιο μικρή τράπεζα, εάν είστε κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένοι με το δολάριο.

Οπότε αυτό τρομάζει τους ανθρώπους».

Οι περιορισμοί στις πληρωμές είχαν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα πολύ πέρα από το σκιώδες εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική πολεμική μηχανή, καθώς οι τράπεζες διέκοψαν ολόκληρες κατηγορίες συναλλαγών με τη Μόσχα αντί να πέσουν σε βάρος των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι Ρώσοι έμποροι έχουν στραφεί σε μικρότερες τράπεζες και εναλλακτικά νομίσματα, καθώς μεγάλες τράπεζες σε χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα την αποφεύγουν.

Ο Vladimir Potanin, ο ολιγάρχης που ελέγχει τον όμιλο μετάλλων Norilsk Nickel, είπε πρόσφατα ότι οι κυρώσεις μείωσαν τα έσοδα της εταιρείας κατά τουλάχιστον 15% από το 2022, εν μέρει λόγω των προμηθειών 5% έως 7% σε μεσάζοντες στις εξαγωγικές συναλλαγές.

Οι έμποροι που πωλούν αγαθά στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εμπορευμάτων υπό περιορισμούς, είναι λιγότερο πιθανό να αποθαρρυνθούν από τις τράπεζες, δήλωσε η Jane Shvets, συνεργάτης και εμπειρογνώμονας σε κυρώσεις στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton.

«Η απόσυρση μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει διαταράξει το εμπόριο, αλλά το ερώτημα είναι αν θα ανακάμψει καθώς αυτές οι «σκιώδεις» εναλλακτικές λύσεις για τη διακίνηση χρημάτων πολλαπλασιάζονται», είπε.

Οι ολοένα και πιο περίπλοκες συναλλαγές κινδυνεύουν να μπερδέψουν τις δυτικές ρυθμιστικές αρχές που κυνηγούν το εμπόριο περιορισμένων αγαθών, καθώς οι ρωσικές οντότητες και οι αντισυμβαλλόμενοί τους προσθέτουν περισσότερες συναλλαγές που χωρίζουν τον αγοραστή και τον πωλητή, δήλωσε ο Matis Mäeker, επικεφαλής της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών της Εσθονίας.

“Εάν έχετε τέσσερις τράπεζες στην αλυσίδα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πληρωμές ή άλματα που συνδέονται από μια συναλλαγή που προηγουμένως μετακινήθηκε από το Α στο Β” καθώς τα χρήματα περνούν μεταξύ των χρηστών, είπε.

Αυτό αυξάνει το κόστος των συναλλαγών, αλλά δυσκολεύει τις αρχές επιβολής να τις δουν έγκαιρα, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τόσες πολλές τράπεζες στον κόσμο – θα βρουν έναν νέο τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», είπε.

Οι Ρώσοι εισαγωγείς και εξαγωγείς διευθετούν επίσης περισσότερες συναλλαγές σε ρούβλια λόγω των δυσκολιών ανταλλαγής του νομίσματος με δολάρια και ευρώ, σύμφωνα με εμπλεκόμενους χρηματοδότες.

Οι έμποροι που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο στην Ινδία πραγματοποιούν τώρα συναλλαγές σε ρούβλια αφού οι ΗΠΑ πίεσαν τις τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να καταργήσουν τις πληρωμές σε ντιρχάμ, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος τραπεζίτης και πρώην ρωσικό στέλεχος πετρελαίου.

«Αυτό είναι ένα κενό κυρώσεων», είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι επιτρέπεται στους ξένους να αγοράζουν ρούβλια στο Χρηματιστήριο της Μόσχας για χρήση σε διακανονισμούς πληρωμών με Ρώσους αντισυμβαλλομένους.

«Αυτές οι πληρωμές διεκπεραιώνονται εύκολα επειδή οι ξένες τράπεζες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς ανταποκριτών σε ρούβλια στα ρωσικά υποκαταστήματα ξένων τραπεζών».

Πιστεύει ότι το ρούβλι θα γίνει «το κύριο νόμισμα στο υπογάστριο της Ρωσίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δεν το βλέπει», ανέφερε.

Στις αρχές Απριλίου, η Τράπεζα της Γεωργίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στο έθνος του Καυκάσου και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, είπε στους πελάτες της ότι οι μεταφορές στη Ρωσία «τεχνολογίας, κατασκευών, βιομηχανίας και αεροπορίας» θα πραγματοποιούνταν μόνο σε ρούβλια.

Επίσης, οι διασυνοριακές πληρωμές γίνονται όλο και περισσότερο σε ρούβλια, ενώ η χρήση των νομισμάτων της Κίνας, της Τουρκίας και των ΗΑΕ μειώνεται, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Πριν από τον πόλεμο του 2022, λιγότερο από το 15% των ρωσικών εξαγωγών πληρώνονταν σε ρούβλια.

Ωστόσο, η μετοχή του νομίσματος αυξήθηκε στο 40% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, με το υψηλότερο άλμα να καταγράφεται μετά το εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ.

Για τις εισαγωγές, οι πληρωμές σε ρούβλια έχουν αυξηθεί σε περίπου 40% από ένα προπολεμικό επίπεδο 30%.

Η περιορισμένη μετατρεψιμότητα του ρουβλίου, ωστόσο, καθιστά δύσκολο για τις ρωσικές τράπεζες και τους αντισυμβαλλομένους να αναπληρώσουν τον χαμένο όγκο συναλλαγών σε δολάρια και άλλα δυτικά νομίσματα, δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος επενδυτής.

«Ακόμη και οι πιο φιλικές δικαιοδοσίες όπως το Κιργιστάν είναι ευάλωτες.

Και έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να βγάλεις τόσα πολλά γιατί το κεφάλαιο αυτών των τραπεζών είναι τόσο μικρό», είπε ο επενδυτής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.