Nassim Nicholas Taleb, Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια «σπείρα θανάτου» αυξανόμενου εθνικού χρέους

0

Την άποψή του αναφέρει το Bloomberg.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια «σπείρα θανάτου» αυξανόμενου εθνικού χρέους, σύμφωνα με τον συγγραφέα του Μαύρου Κύκνου Nassim Nicholas Taleb, ο οποίος προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Taleb εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστεί ένα θαύμα για να αντιστραφεί η ζημιά.

«Όσο το Κογκρέσο συνεχίζει να αυξάνει το όριο του χρέους και να κάνει συμφωνίες επειδή φοβάται τις συνέπειες του να κάνει το σωστό, αυτή είναι η πολιτική δομή του πολιτικού συστήματος, θα έχετε τελικά μια σπείρα χρέους. Και μια σπείρα χρέους είναι σαν μια σπείρα θανάτου», είπε σε εκδήλωση για την Universa Investments.

Ο Taleb όρισε το αυξανόμενο φορτίο χρέους ως “λευκό κύκνο” – δηλαδή, έναν πιθανό κίνδυνο.

Ο λόγος για αυτό, πιστεύει, είναι ότι ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο διασυνδεδεμένος λόγω της παγκοσμιοποίησης και τα προβλήματα σε μια περιοχή μπορούν να εκτιναχθούν σε όλο τον κόσμο.

Ο Taleb δεν είναι ο μόνος που εκφράζει ανησυχία για το αυξανόμενο ύψος του χρέους των ΗΠΑ, σημειώνει το Bloomberg.

Αυτό το μήνα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε «τρομερή θέση» όσον αφορά το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ας υπενθυμίσουμε ότι το εθνικό χρέος των ΗΠΑ έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο (πάνω από το 120% του ΑΕΠ).

Ο Nassim Nicholas Taleb είναι Λιβανοαμερικανός δοκιμιογράφος, μαθηματικός στατιστικολόγος, πρώην έμπορος επιλογών, αναλυτής κινδύνου και αποφθέγματα του οποίου το έργο αφορά προβλήματα τυχαίας, πιθανότητας και αβεβαιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.