Τρίζει ο θρόνος της Ursula von der Leyen

0
Ακόμη και η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, φαίνεται χλιαρή.

Μια δεύτερη στέψη δεν είναι εγγυημένη για τη βασίλισσα Ursula, μεταδίδει το Politico, αναφερόμενο σε μία νέα θητεία της Ursula von der Leyen στην προεδρία της Κομισιόν.

Δύο μήνες πριν από τις πανευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, στις Βρυξέλλες επικρατεί το αδιαχώρητο από Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που προειδοποιούν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  δεν είναι σίγουρη για μια ακόμη πενταετή θητεία στην ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ το χαρακτήρισε ως talk of the town.

H αλαζονεία της εξουσίας

“Ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στην αλαζονεία της εξουσίας”, συνέχισε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

“Πίστευε λανθασμένα ότι μπορούσε να τη γλιτώσει με τα πάντα.

Έτσι, κάποια μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της”.

Όπως και άλλοι αξιωματούχοι που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, ο αξιωματούχος της ΕΕ έμεινε ανώνυμος για να μιλήσει ελεύθερα για την ισχυρή Γερμανίδα πολιτικό εντός της φούσκας των Βρυξελλών.

Υπάρχουν δύο πρωταρχικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να την τορπιλίσουν στο μετεκλογικό παζάρι.

Η Γαλλία – της οποίας οι σχέσεις με τη Γερμανία είναι δύσκολες – εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά διφορούμενη όσον αφορά την υποστήριξή της, πιθανότατα για να αποσπάσει παραχωρήσεις, αν και θα μπορούσε να κατασκοπεύσει μια καθυστερημένη ευκαιρία να αναδιαμορφώσει το κορυφαίο τραπέζι.

Αν περάσει αυτό το πιθανό εμπόδιο της διαφωνίας από το Παρίσι, θα πρέπει επίσης να ανησυχεί για το αν μπορεί να εξασφαλίσει την επιβεβαίωση από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο η ακροδεξιά είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος παίκτης από ό,τι σήμερα.

Ακόμη και η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται χλιαρή.

Ανατροπή

Η προοπτική μιας ανατροπής φαίνεται να αυξάνεται μετά από μια σειρά ολισθημάτων τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

Πρόκειται για μια μεγάλη μεταστροφή από την αρχή του έτους, όταν φαινόταν ακλόνητη στην προεδρία της Κομισιόν.

“Οι περιοδικές παλινωδίες της von der Leyen, από το Pfizergate μέχρι το ταξίδι της στο Ισραήλ, αποκτούν νέο νόημα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές”, δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής νομικής στη σχολή επιχειρήσεων HEC στο Παρίσι.

“Αποκτούν ένα μοτίβο”.

“Αυτό που καταλήγει είναι ότι απομακρυνόμαστε από το TINA – δεν υπάρχει εναλλακτική λύση – σε μια κατάσταση που είναι πιο ρευστή και όπου ουσιαστικά ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας”, πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, η 65χρονη von der Leyen, δεν έχει χάσει τον πόλεμο.

Όχι μόνο είναι η νυν πρόεδρος, αλλά το ΕΛΚ προηγείται δημοσκοπικά του ανταγωνισμού, γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα -όπως το βλέπουν- να παραμείνει στην προεδρία της ΕΕ.

Είναι επίσης δύσκολο να δει κανείς ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συναντηθούν αυτό το καλοκαίρι για να μοιράσουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, όπως οι θέσεις των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ωστόσο, όπως τόνισε ένας διπλωμάτης της ΕΕ: “Δεν πρέπει να το θεωρεί δεδομένο”.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι επισήμαναν το συνέδριο του κόμματος στο Βουκουρέστι τον Μάρτιο ως σημείο καμπής.

Στις αρχές Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί συναντήθηκαν στη ρουμανική πρωτεύουσα για να υποστηρίξουν επίσημα την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας ως το πρόσωπο της προεκλογικής τους εκστρατείας για την ΕΕ.

Αλλά ορισμένοι, όπως ο βαρύς Γάλλος συντηρητικός Michel Barnier, αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Thierry Breton, ο οποίος προέρχεται από τους ανταγωνιστές φιλελεύθερους (αλλά εργάζεται υπό την φον ντερ Λάιεν), κατήγγειλε δημοσίως αυτό που είπε ότι ήταν η άνευρη υποστήριξη που έλαβε από τη δική της ομάδα του ΕΛΚ.

Οι φιλελεύθεροι είναι επίσης μέρος του συνασπισμού που υποστηρίζει τη von der Leyen στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενώ η von der Leyen ήταν το μοναδικό όνομα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΚ εκείνη την ημέρα στο Βουκουρέστι για να είναι η επικεφαλής υποψήφια και έλαβε 400 ψήφους υπέρ, με 89 κατά – σε σύνολο 499 ψήφων, η αντίληψη είχε διαμορφωθεί.

Έκτοτε, υπάρχει αυξανόμενη αντίδραση κατά της εξουσίας της Ursula von der Leyen.

πηγή: https://www.bankingnews.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.